2020-as hírek


Nettó nulla energiafogyasztás felé

A Covid19 hatására csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátásának mennyisége, de a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legutóbbi jelentése szerint még mindig nem a szükséges mértékben.

 

A hegesztés terminológiája

Az MSZT/MB 412 kidolgozta az MSZ ISO/TR 25901-1:2020 Hegesztés és rokon eljárások. Szakszótár. 1. rész: Általános kifejezések magyar nyelvű kiadását.

 

A megfogalmazás jelentősége

Az emberi kommunikáció az élet nélkülözhetelen része. Bármit mondunk vagy teszünk, annak üzenetértéke van. A kommunikáció tehát információcsere az adó és a vevő között. Az adó kezdeményezi a kommunikációt, ő kódolja az üzenetet, amely eljut a vevőhöz a csatornán keresztül. A vevő vagy befogadó dekódolja az üzenetet. Amennyiben válaszol, a vevőből adó lesz, és a folyamat kezdődik elölről.

 


Tökéletesen szabványos muffinrecept az ünnepekre

A Brit Szabványügyi Testület a sütők megfelelő működésének ellenőrzésére használt muffinreceptjét szeretettel ajánljuk az ünnepi sütés-főzéshez. A Magyar Szabványügyi Testület ezúton kíván boldog, békés ünnepeket, s köszönjük mindazon szervezetek, intézmények és szakemberek támogatását, akik az MSZT tagjaként vagy partnereként hozzájárultak a nemzeti szabványosítás 2020. évi feladatainak sikeres teljesítéséhez!

 

Vezetékhosszabbító készletek kiegészítő követelményei​

Európában nincs egységes háztartási csatlakozódugó- és csatlakozóaljzat-rendszer, ezért annak szabványosítását az EU a nemzeti tagállamokra bízza. Magyarország az IEC 60884 Csatlakozódugók és csatlakozóaljzatok háztartási és hasonló célokra című szabványsorozatot alkalmazza és adja ki MSZ-szabványként. Ennek 7. része – a szabvány és módosítása egyesítve – jelent most meg magyar nyelven.

 


A 84. IEC-közgyűlés – virtuálisan​

A 2020. évi IEC-közgyűlést Svédország fővárosában, Stockholmban tartották volna. Már tavasszal az IEC Végrehajtó Bizottsága arra a döntésre jutott, hogy 2020 végén az IEC központi irodáiban, Genfben (Svájc) tartják meg a 84. közgyűlést. Akkor még azt tervezték, hogy a legfontosabb döntéshozó üléseket személyes részvétel mellett tartják meg, de a pandémia második hullámának közeledtével a teljesen virtuális közgyűlés megtartás ára kényszerültek az IEC tagjainak, szakértőinek és alkalmazottainak jóléte, egészsége iránti aggodalom miatt.

 




A biztonságos hegymászás

A hegymászás régóta népszerű, van, aki azért mászik hegyet, hogy fizikai és lelki határait feszegesse, van, aki azért, hogy tudományos kutatásokat végezzen.

 

Minőségi nyelvtanulás

A világon több mint hétezer különböző nyelv létezik, így nem meglepő, hogy a nyelvismeret hasznos a munkaerőpiacon.

 


Megjelent az MSZ 13207 korszerűsített kiadása​

A Magyar Szabványügyi Testület MSZT/MB 845 Kábelek és vezetékek műszaki bizottsága 2019-ben vette programba az MSZ 13207:2000 0,6/1 kV-tól 20,8/36 kV-ig terjedő névleges feszültségű erősáramú kábelek és jelzőkábelek kiválasztása, fektetése és terhelhetősége című szabvány korszerűsítését. 

 

A hegesztés minőségirányítási követelményeire vonatkozó ISO 3834 korszerűsítése​

A minőségirányítási rendszereket szinte a világ összes országában alkalmazzák. A megrendelő – az esetek többségében – megköveteli, ellenőrzi annak meglétét. A gyártó az ISO 9001 szerint kiépített rendszere, illetve legtöbbször annak független tanúsító szervezet által kiállított tanúsítványa birtokában igazolja a felkészültségét arra, hogy az általa gyártott termékek folyamatosan megfelelnek a minőségi követelményeknek, és hogy folyamatainak hatékonyságát folyamatosan fejleszti.

 

Október 14. – A szabványosítás világnapja​

1946. október 14-én alakult meg a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO), amelynek célja az országok műszaki elszigeteltségének megszüntetése közös műszaki követelmények kidolgozásával. Minden évben e napon ünnepeljük a Szabványosítási Világnapot, amelyet a három nemzetközi szabványosítási szervezet, az IEC, az ISO és az ITU közösen szervez meg. A 2020-as év témája a „környezetvédelem a szabványokon keresztül” jelszó köré szerveződött. A világnap poszterét minden évben megpályáztatják, az idei nyertes (mely cikkünkben is látható) Jyoti Bisht indiai művész alkotása, aki – saját bevallása szerint – maga is alkalmaz szabványokat a munkája során.

 


Környezetbarát eszköz az elektromos roller?​

2018-ban megjelent az IEC 60335-2-114 Háztartási és hasonló jellegű villamos készülékek. Biztonság. 2-114. rész: Lúgos vagy egyéb nem savas elektrolitokat tartalmazó telepeket magukban foglaló, önegyensúlyozó, személyszállító eszközök kiegészítő követelményei című szabvány, azonban párhuzamos európai bevezetése elakadt, sőt le is állt.

 

A szőlő útja a pohárig szabványos szemmel​

A szőlő a legkedveltebb őszi gyümölcsök egyike, gazdag C-, B6-vitaminban és nagyon jó folsavforrás. Olyan nélkülözhetetlen ásványi anyagokat tartalmaz, mint például a kalcium, a vas, a foszfor, a magnézium és a szelén. Erős antioxidáns-hatása miatt csökkenti a szabadgyökök okozta kárt és lassítja az öregedést, illetve fontos szerepet játszik emésztésünkben is.

 

Policiklusos aromás szénhidrogének meghatározása​

2020. november 1-jén magyar nyelven megjelent a 86/278/EGK irányelvhez kapcsolódó MSZ EN 16181:2018 Talaj, kezelt biohulladék és iszap. Policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) meghatározása gázkromatográfiával (GC) és nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiával (HPLC) szabvány.

 


Tömör fából készült burkolatok termékszabványa​

2020. november 1-jén jelent meg az EN 14915 Beltéri és kültéri burkolatok tömör fából. Jellemzők, követelmények és megjelölés szabvány új kiadásának magyar nyelvű változata. A dokumentum tartalmazza a CEN által 2017 áprilisában jóváhagyott A1 módosítást és a 2019 júliusában jóváhagyott A2 módosítást.

 

Társasházak energetikai célú korszerűsítése​

Egy épület korszerűsítése, főként ha társasházi tulajdonban van, lassú és nehézkes folyamat, annyira, hogy akár a felújítás ellehetetlenüléséhez is vezethet – a munkálatok el sem indulnak vagy nem fejeződnek be. Mivel az európai uniós és hazai energiahatékonysági célok megvalósításához szükséges a meglévő épületek korszerűsítése, lényeges, hogy a fenntartható energetikai célú korszerűsítések döntéshozatali folyamatai hatékonyabbak és eredményesebbek legyenek.

 

Új ETSI-kiadvány az IPv6-ról​

 

Az Európai Távközlési Szabványosítási Intézet (ETSI) közzétett egy új kiadványt az IPv6 bevált gyakorlatainak, felhasználási eseteinek, előnyeinek és telepítési kihívásainak tanulságairól.

 

Onlineszerencsejáték-felügyelet

A mai gyors technológiai fejlődés hatására kiemelkedően fontossá vált az adatvédelem, ezen belül az online adatok védelme.

 






Megjelent az IEC 60335-1 új kiadása​

Idén szeptemberben megjelent a háztartási villamos készülékek biztonsági szabványa, az IEC 60335-1. Az európai bevezetése azonban egyelőre még késik.

 

Természetes fény épületekben​

Új szabványként jelent meg az MSZ EN 17037 Természetes világítás épületekben, amelynek forrásszabványát a CEN/TC 169 Alkalmazott világítástechnika európai szabványosító bizottság készítette el. Október 1-jével a Magyar Szabványügyi Testület a szabvány magyar nyelvű változatát is kiadta.

 


A 84. IEC-közgyűlés – csak virtuálisan​

A koronavírus-járvány második hullámának tombolása terveinek újabb felülvizsgálatára kényszerítette az IEC Végrehajtó Bizottságát, így az ez évi IEC-közgyűlést teljes egészében online ülések sorozatává alakították át.

 


Az ISO 2020. évi közgyűlése​

A járványra való tekintettel az ez évi, Abu Dhabiba tervezett közgyűlés helyett az ISO 141 ország nemzeti szabványügyi szervezete 700-nál is több képviselőjének részvételével virtuális ülést tartott 2020. szeptember 24-én. Magyarországot (MSZT) Krantz Domokos főosztályvezető-helyettes (Európai kapcsolatok Állandó képviselő a CEN és CENELEC BT- és AG-ben) és Szabó József főosztályvezető képviselte.

 





Halászati termékek nyomonkövethetősége

A tengeriélelmiszer-feldolgozó ipar kulcsszereplőinek számításai szerint a logisztikai és működési költségek az eladások összértékének 15%-át teszik ki. Az egységesített címkézés és nyomonkövethetőségi folyamatok alkalmazása csökkentheti a törvényi kötelezettségek teljesítéséhez szükséges időt és erőforrást, a működési költségeket, ugyanakkor megfelelnek a növekvő fogyasztói igényeknek is.

 



Két kerékre fel!

2020 közepére az egész világon megváltozott a tömegközlekedéshez való hozzáállás. Egyre többen ülnek inkább kerékpárra.

 



Elkészült a magyar teremakusztika-szabvány

Hosszú előkészítő munka után 2020. szeptember 1-jén az MSZT megjelentette az MSZ 2080:2020 Akusztika. Teremakusztikai követelmények és tervezési ajánlások szabványt, amivel végre hazánkban is léteznek szabványszintű teremakusztikai előírások.

 

Mesterséges intelligencia​

Az Európai Távközlési Szabványosítási Intézet (ETSI) közzétett egy új kiadványt [White Paper on Artificial Intelligence (AI)], amely a mesterséges intelligencia kulcsfontosságú, az információs és kommunikációs technológiák (IKT) számára hatalmas lehetőségeket és új kihívásokat jelentő témaköreit ismerteti.

 

60 éve a szabványosításban – CEN és CENELEC​

A sajnálatos egészségügyi helyzet miatt az idei évben kissé háttérbe szorultak az ünneplések, de nem mehetünk el szó nélkül egy fontos évforduló mellett! Kettő a három európai szabványügyi szervezet közül idén ünnepli a 60. születésnapját! De ne aggódjunk, nem terveznek nyugdíjba menni, szorgosan folytatják tovább a munkát!

 

Megválasztották a CENELEC következő elnökét

Az Európai Elektrotechnikai Szabványügyi Bizottság (CENELEC) soron következő elnöke Wolfgang Niedziella úr lesz, aki 2022–2024 között fogja betölteni az elnöki posztot, addig 2021. január 1-jétől megválasztott elnökként (President-Elect) dolgozik majd a jelenlegi elnök, Dany Sturtewagen úr mellett.

 

Játszani jó! Megjelent a villamos játékok szabványának új kiadása!​

Játszani jó, különösen villamos versenypályán irányítani a hajmeresztő sebességgel száguldó kisautókat, vagy a szőnyegen ülve vonatozni. A részletgazdagon kidolgozott játékautók a szobába varázsolják a benzingőzzel átitatott versenypályák hangulatát, az élethű mozdonyok a vadnyugat felfedezésének izgalmát vagy egy pályaudvar nyüzsgését. De játszani csak szabványosan szabad, élvezve a szabványok nyújtotta biztonságot!

 


Napelemes rendszerek létesítése

A Magyar Szabványügyi Testület 2020. szeptember 1-jén tette közzé az MSZ HD 60364-7-712:2016 Kisfeszültségű villamos berendezések. 7-712. rész: Különleges berendezésekre vagy helyekre vonatkozó követelmények. Napelemes (PV-) rendszerek magyar nyelvű változatát.

 


Hővezetési ellenállás és hőátbocsátás​

Az MSZ EN ISO 6946 Épületszerkezetek és épületelemek. Hővezetési ellenállás és hőátbocsátás. Számítási módszerek (ISO 6946:2017) szabvány angol nyelven 2017-ben jelent meg, és az MSZT 2020 szeptemberében kiadta annak magyar nyelvű változatát.

 

A beltéri ajtók szabványa

A CEN, hosszas egyeztetések után, 2018 novemberében adta ki a beltéri ajtók EN 14351-2:2018 hivatkozási számú termékszabványt, amelyet az MSZT 2019. április 1-jén angol nyelven, címoldalas jóváhagyó közleménnyel, MSZ EN 14351-2:2019 Ablakok és ajtók. Termékszabvány, teljesítőképességi jellemzők. 2. rész: Beltéri ajtók címmel vezetett be nemzeti szabványként. A szabványt még nem hirdették ki harmonizáltnak az OJEU-ban, csak ennek megtörténte után lehet CE-jelöléssel forgalomba hozni a beltéri ajtókat az Európai Unió piacán.

 


Megjelent az IEC SRD 63199:2020​

Az IEC SRD 63199-et, amely a Systems Reference Deliverable (SRD), azaz a rendszer-referenciaszolgáltatás szakterületébe tartozik, az IEC Okos energia rendszerbizottság dolgozta ki, és 2020 júliusában jelent meg.

 

Megjelent az MSZ 9721 szabványsorozat új kiadása​

A 47/1999. (VIII. 4.) GM rendelettel hatályba léptetett Emelőgép Biztonsági Szabályzat időszakos vizsgálatokra vonatkozó rendelkezései szerint a szerkezeti, valamint a fővizsgálatok módjára és gyakoriságára az emelőgépre vonatkozó nemzeti szabványt vagy a gyártó utasítását kell figyelembe venni.

 


Módosult a Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat​

A 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet 2018. január 1-jén lépett hatályba. Az elmúlt két év gyakorlati alkalmazási tapasztalatai hatására időszerűvé vált a módosítása. A rendelet 1. melléklete, a Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat (VMBSZ) teljesen megújult.

 

Ívhegesztő áramforrások​

A Magyar Szabványügyi Testület 2020. augusztus 1-jén közzétette az MSZ EN 60974-6:2016 Ívhegesztő berendezések. 6. rész: Korlátozott teljesítményű berendezések (IEC 60974-6:2015) című szabvány magyar nyelvű változatát.

 

Villamos járművek töltése​

A Magyar Szabványügyi Testület 2020. augusztus 1-jén közzé tette az MSZ HD 60364-7-722:2019 Kisfeszültségű villamos berendezések. 7-722. rész: Különleges berendezésekre vagy helyekre vonatkozó követelmények. Villamos járművek táplálása (IEC 60364-7-722:2018, módosítva) magyar nyelvű változatát.

 





MI az egészségügyben

Az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) által 2020. október 27-én rendezendő konferencia a napjainkban rohamos tempóban fejlődő mesterséges intelligencia témakörét érinti az egészségügyben.

 


Szakmai gyakorlatok európai kritériumai

A szakmai gyakorlatok kulcsszerepet játszanak a fiatalok munkaerőpiaci integrálódásában. Fő feladatuk az elmélet és a gyakorlat közötti készséghiány pótlása.

 

Válság- és katasztrófamenedzsment 

A súlyos természeti katasztrófák és terrorista támadások következményeképpen jelentkező jelenlegi és jövőbeli kihívások fejlesztéseket és innovatív megoldásokat igényelnek a válság- és katasztrófamenedzsmenttel foglalkozók számára.

 


Fogyasztói incidensek kivizsgálása

A fogyasztóvédelem mindnyájunkat érintő téma, éppen ezért a fogyasztókat érintő hátrányos események, incidensek kivizsgálása is prioritás a szabványosítók és a jogszabályalkotók számára. Fontos, hogy legyen olyan előírás, amely alapján ezt el lehet végezni.

 



Elnökváltás az IEC/TC 13-ban

Hérakleitosz bölcseletével szólva: „az egyetlen állandó a változás maga”, 2018-ban az IEC/TC 13 Electrical energy measurement and control (Villamosenergia-mérés és -szabályozás) bizottság titkári posztján történt változás, most az elnök személyében köszönthetünk új vezetőt.

 

Elhunyt Kádár Aba​

2020. június 23-án, rövid betegség után, életének 94. évében elhunyt Kádár Aba, a villamos biztonságtechnika doyenje. Véleménye mértékadónak számított a szakmai körökben, óriási élet- és szakmai tapasztalata révén. Halála nagy veszteség a szakma számára.

 

A 84. IEC-közgyűlés – csökkentett üzemmódban

A 2020. évi IEC-közgyűlést Svédország fővárosában, Stockholmban tartották volna október 5–9. között. Előtte, szeptember 28-tól kezdődően került volna sor a műszaki bizottságok üléseire.

 

Gazdálkodj okosan az energiával!​

A jelenlegi gazdasági helyzetben nehéz feladata van a vállalatoknak, ha a versenyképesség fenntartásáról és a költségvetés irányításáról van szó. Az energiagazdálkodási irányítási rendszerek alkalmazása csökkenti a leghatékonyabban a működési költségeket és tartja egyensúlyban a költségvetést.

 

Előrelépés jöhet a lítiumakkumulátorok szabványosításában​

2020. február végén Kína javaslatot tett egy új, a lítiumgyártás, illetve lítiumtermékek szabványainak kidolgozásával foglalkozó ISO műszaki bizottság létrehozására. Ez a javaslat azért fontos, mert Kínában összpontosulnak az akkumulátorok nyersanyagainak finomító- és feldolgozóüzemei, ebből adódóan a lítiumion akkumulátorok szállítói láncát Kína uralja.

 

Kisfeszültségű berendezések védelme​

A Magyar Szabványügyi Testület 2020. július 1-jén meghirdette az MSZ HD 60364-4-442:2012 Kisfeszültségű villamos berendezések. 4-442. rész: Biztonság. A kisfeszültségű berendezések védelme a nagyfeszültségű rendszer földzárlata és a kisfeszültségű rendszer hibája miatt keletkező átmeneti túlfeszültségek ellen (IEC 60364-4-44:2007, 442. fejezet, módosítva) magyar nyelvű változatát.

 


Egység a mérésben​

Május 20. a Metrológia Világnapja, az 1875. május 20-án aláírt Méteregyezmény tiszteletére. Az esemény idei mottója: „A mérések szerepe a világkereskedelemben”.

 

Gépek biztonsága​

2020. június 1-jén magyar nyelven is elérhetővé vált az MSZ EN 60204 sorozat két legújabb korszerűsített szabványa: az MSZ EN 60204-1:2019 Gépek biztonsága. Gépek villamos szerkezetei. 1. rész: Általános követelmények (IEC 60204-1:2016, módosítva) és az MSZ EN IEC 60204-11:2019 Gépek biztonsága. Gépek villamos szerkezetei. 11. rész: Az 1000 V-nál nagyobb váltakozó feszültségű vagy 1500 V-nál nagyobb egyenfeszültségű és legfeljebb 36 kV-os szerkezetek követelményei (IEC 60204-11:2018).

 


Égéskésleltető szerrel kezelt fák 

A Magyar Szabványügyi Testület 2020. június 1-jén tette közzé az MSZ 9607:2020 szabványt, mely visszavonja és helyettesíti az MSZ 9607-1:1983-at.

 


Teával a jövőnkért

A tea az egyik legszélesebb körben fogyasztott ital a világon, betegség és stressz idején nincs jobb, mint egy csésze tea.

 

A megfelelőségértékelés fontossága​

Amennyiben egy termék, szolgáltatás vagy rendszer szabványkövetelményeknek való megfelelősége bizonyítást nyer, az fokozza az érdekelt felek bizalmát, miközben elősegíti a szabályozásoknak való megfelelés biztosítását is.

 

2019-ben is gyorsan nőtt a napelemek száma

A háztartási méretű kiserőművek száma tavaly is gyorsan növekedett Magyarországon. Az Elosztó Hálózati engedélyesek szerint tavaly közel 17 darab háztartási méretű kiserőmű csatlakozott újonnan a hálózatra, összesen 128,5 MW beépített teljesítménnyel.

 


Áramfejlesztő telepek​

A Magyar Szabványügyi Testület 2020. június 1-jén közzétette az MSZ EN 50549-1:2019 Áramfejlesztő telepek elosztóhálózatokra való párhuzamos csatlakoztatásának követelményei. 1. rész: Kisfeszültségű elosztóhálózatra való csatlakoztatás. Legfeljebb B típusú áramfejlesztő telepek és az MSZ EN 50549-2:2019 Áramfejlesztő telepek elosztóhálózatokra való párhuzamos csatlakoztatásának követelményei. 2. rész: Középfeszültségű elosztóhálózatra való csatlakoztatás. Legfeljebb B típusú áramfejlesztő telepek magyar nyelvű változatait.

 



Hotelek szolgáltatási követelményei​

Azt mondják, jobb utazni, mint megérkezni. Ha már előfordult, hogy az út végén olyan szállodába érkezett meg, mely messze alulmúlta a várakozásait, akkor bizonyára egyetért ezzel az állítással. Azoknak a világutazóknak, akik valaha is csodálkoztak azon, hogy miért különböznek a megegyező besorolású hotelek a különböző országokban, itt az új ISO-szabvány feleletként és megnyugtatásként.

 

Új szabvány készül az online szerencsejátékok felügyeletéről​

A CEN 2019-ben új műszaki bizottságot hozott létre CEN/TC 456 Reporting in support of online gambling supervision (Jelentéskészítés az online szerencsejáték-felügyelet támogatásához) névvel, melynek titkárságát az AFNOR látja el. Az új műszaki bizottság életre hívását az Európai Bizottság szabványosítási kérelme (M/558) indokolta a tagállamok szerencsejáték-szabályozó hatóságai által az online szerencsejáték-szolgáltatások ellenőrzésének támogatásához.

 

PAH meghatározása vízmintákból

2020. május 1-jén megjelent magyar nyelven az MSZ EN 16691:2016  Vízminőség. Egyes policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) meghatározása a teljes vízmintában. Szilárd fázisú extrakció (SPE) SPE-korongokkal, gázkromatográfiás tömegspektrometriával (GC-MS) szabvány.

 

Műtrágyavizsgálat​

2020. május 1-jén megjelent magyar nyelven az MSZ EN 16963:2018  Műtrágyák. Bór, kobalt, réz, vas, mangán, molibdén és cink meghatározása ICP-AES-sel magyar nemzeti szabvány.

 

Az EU bizalmi szolgáltatásainak globális elfogadása​

Az ETSI elektronikus aláírásokkal és infrastruktúrákkal foglalkozó műszaki bizottsága (TC ETSI) készített egy műszaki jelentést, az ETSI TR 103 684-et, amely a világ különböző régióiban működő, meglévő bizalmi szolgáltatási infrastruktúrákkal és azok lehetséges kölcsönös elismerésével/globális elfogadásával foglalkozik.

 

Hamarosan érkeznek a legújabb Eurocode-ok

Az Eurocode-szabványok második generációja lassan már 20 éves lesz, hiszen az alapszabványok 2002–2007 között jelentek meg, így ideje volt a szabványok átfogó korszerűsítésének. A néhány éve tartó munka első eredményeként idén kezdenek el érkezni a negyedik generációs Eurocode-szabványok és szabvány jellegű dokumentumok.

 

Az új tanulmány szabványosítási megközelítést javasol a megbízható mesterséges intelligenciák (AI) azonosításához​

VDE német technológiai szervezet és a Bertelsmann Stiftung alapítvány által készített új tanulmány bemutatja, hogy a mesterséges intelligencia (AI) etikai elveit miként lehet a gyakorlatban megvalósítani. „Az alapelvektől a gyakorlatig – interdiszciplináris keret a mesterséges intelligencia etikájának működőképessé tételéhez” című tanulmány szabványosítási megközelítést javasol annak érdekében, hogy segítse a fogyasztókat az AI termékek/szolgáltatások megbízhatóságának beazonosításában.

 


A felkészülés soha nem késő​

Kihívásokkal teli időszakban élünk. A koronavírus személyi egészségre gyakorolt közvetlen hatásai mellett valószínűleg a gazdasági hatások is hosszú ideig érezhetők lesznek.

 




Magyar nyelven a Legionella-szabvány

2020. április 1-jén megjelent magyar nyelven az MSZ EN ISO 11731 nemzeti szabvány. Az MSZT 2017-ben angol nyelven vezette be e szabványt, mely az MSZ EN ISO 11731-2:2008 helyébe lépett.

 


Sebészeti, egészségügyi maszkok, kézfertőtlenítők​

Napjainkban a koronavírus-járvány európai tombolása tetőfokán előtérbe került a védekezés személyi eszközeinek gyártása iránti igény. Mindenki fertőtlenítőfolyadékokat, maszkokat és kesztyűket akar készíteni. De hogyan? Csakis szabványosan!

 

Földelés és kábelezés​

A Magyar Szabványügyi Testület 2020. április 1-jén közzétette az MSZ IEC/TR 61000-5-2:1999 Elektromágneses összeférhetőség (EMC). 5. rész: Szerelési és zavarcsökkentési irányelvek. 2. főfejezet: Földelés és kábelezés nemzeti szabvány magyar nyelvű kiadását.

 


Új nemzetközi szabványsorozat az internetre csatlakoztatható médiaeszközökről​

A tárgyak internete (IoT) forradalmasította világunkat – mindennapi életünk tárgyait összeköti, intelligenssé és interaktívvá teszi, mely az internetre csatlakoztatható audio- és videoeszközök esetében is igaz. Az ISO/IEC új szabványsorozata lehetővé teszi ezeknek az eszközöknek a szinkronizációját, ami elengedhetetlen a fejlődéshez.

 


Kormányzati támogatás az Online Szabványkönyvtár előfizetéséhez

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a 2019. decemberi program folytatásaként, ebben az évben is támogatta az Online Szabványkönyvtár előfizetését. Ennek köszönhetően, felhasználóhelyenként 40.000 Ft-tal kevesebbet kellett fizetni a teljes (bruttó) előfizetési díjnál. A támogatást 2020. december 10-ig, illetve/vagy a rendelkezésre álló támogatási összeg határáig lehetett igénybe venni.

 

Mesterséges intelligencia​

A mesterséges intelligencia (MI) olyan forradalmi technológia, amely nagyban befolyásolja életünket és alakítja jövőnket. Az ISOFocus legutóbbi száma számba veszi a mesterséges intelligenciával kapcsolatos mítoszokat, lehetőségeket és szabványosítási megoldásokat.

 







A BREXIT hatása a szabványosításra​

A BREXIT politikai szinten sem sorolható az Európai Unió sikerei közé, de az elvileg politikamentes műszaki szabványosításra milyen hatással lehet? Erre próbálunk jelen cikkünkben reflektálni.

 

Beszámoló az IEC 83. közgyűléséről​

Az IEC (International Electrotechnical Commission, Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság) 83. közgyűlését a Kínai Népköztársaság Szabványosítási Hivatala, az SAC meghívására Kína legnagyobb ipari városában, Sanghajban tartották 2019. október 12–25. között.

 







2019-ben alakult új szabványosító műszaki bizottságok​

A technikai fejlődés kívánalmainak megfelelően a nemzetközi és az európai szabványosítás folyamatosan alakít új szabványosító bizottságokat az új technológiák és szolgáltatások szabványosítási igényeinek ellátására.

 

A laboratóriumi biológiai kockázatok csökkentése

A betegségek diagnosztizálásától kezdve a tudományos kutatásig a biológiai anyagok laboratóriumokban vagy más helyeken való kezelése elkerülhetetlen számos iparágban, ám ez nem jár veszélyek nélkül.

 

Fiatal Szakemberek Program​

Az IEC évek óta sikeresen működteti a Fiatal Szakemberek Programot (IEC Young Professionals), melynek célja a 20-as és 30-as éveikben járó fiatal szabványosítási szakértők aktivitásának növelése, illetve a szabványosítás népszerűsítése. A program európai szekciójának vezetője tavaly novemberben megkereste a CEN-CENELEC-et, hogy vitassák meg az IEC munkacsoportjai és a CEN-CENELEC közötti együttműködés lehetőségét.

 

2019-ben alakult új szabványosító műszaki bizottságok​

A technikai fejlődés kívánalmainak megfelelően a nemzetközi és az európai szabványosítás folyamatosan alakít új szabványosító bizottságokat az új technológiák és szolgáltatások szabványosítási igényeinek ellátására.

 

Feszültség alatti munkavégzés

A Magyar Szabványügyi Testület 2020. február 1-jén közzétette az MSZ EN 61477:2009 Feszültség alatti munkavégzés. Szerszámok, eszközök, szerkezetek minimális használati követelményei (IEC 61477:2009 + 2009. évi helyesbítés) magyar nyelvű változatát.

 


Terminológiai szabványok faipari területeken

A fa és a fa alapanyagú termékek kereskedelmi célú felhasználásával foglalkozó műszaki bizottságok szakkifejezéseket és meghatározásokat tartalmazó szabványai közül 2019-ben és 2020 elején több lényeges változás is történt. Ehhez kapcsolódóan egy rövid összefoglalót készítettünk.

 

Gergely – Dr. Horváth díj​

A „Gergely – Dr. Horváth díj a magyar világítástechnikáért” évente egyszer kerül átadásra. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Világítástechnikai Társasága 2019-ben Kosák Gábort, a Magyar Szabványügyi Testület szabványosító menedzserét tüntette ki e díjjal a világítástechnika terén végzett szabványosítási tevékenységéért.

 

Beszámoló a CEN és a CENELEC 2019. év végi Műszaki Igazgatósági üléseiről​

A Műszaki Igazgatóság (BT) rendszeresen Brüsszelben ülésezik, 2019-ben viszont a spanyol tag meghívására Bilbaóban tartották az év utolsó ülését. A korábban meghozott döntés értelmében a két ülés közös helyszínen zajlott, egymás utáni napokon. Az első napon a CENELEC/BT csak a CENELEC-re vonatkozó kérdéseket vitatta meg, a második napon a közös témákat a két szervezet együtt tárgyalta, majd az utolsó napra maradt a CEN/BT ülése. 2019 utolsó ülésén számos fontos döntés született, melyeket az alábbiakban foglalunk össze.

 

ETSI-csúcstalálkozó Franciaországban

Az ETSI (Európai Távközlési Szabványügyi Intézet) csúcstalálkozóját idén április 2-án tartják majd az ETSI központjában (Sophia Antipolis, Franciaország), melynek témái között szerepelnek az új szabályozási kezdeményezések, az ipar és a piac új kihívásai, valamint az európai szabványok szerepe.

 




Megjelent az új trafószabvány!

14 év után, 2019-ben megjelent az EN IEC 61558-1 európai szabvány harmadik kiadása. A szabványt várhatóan márciusban jóváhagyó közleménnyel (angol nyelven) vezetjük be.

 


ISO-COPOLCO szabvány az iskolai kirándulások biztonságáért

Az ISO felhasználói politikáért felelős bizottsága (ISO-COPOLCO) új szabványt kíván kidolgozni Managing Risk for Youth and School Trips címen azzal a céllal, hogy útmutatót adjon az iskolák, utazási irodák, kormányzati szervek stb. számára a gyermekek/diákok csoportos utazásai során figyelembe veendő speciális kockázatokkal kapcsolatban.

 


2019-ben alakult új szabványosító műszaki bizottságok

A 2019-es évben is számos új bizottság alakult nemzetközi és európai szinten. A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) és európai megfelelője, az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) az általános szabványosítás területén számos olyan területet vont be a formális szabványosításba, amellyel korábban nem találkozhattunk. Kiemelt terület volt az élelmiszeripar és a környezetvédelem.

 



2019-ben kiadott európai szabvány jellegű dokumentumok (CEN) – Műszaki specifikációk

A műszaki specifikációkat (CEN/TS-eket) főként az európai piac fejlődésének támogatását célzó témakörök szempontjainak közzétételére, az előírásokra és a kapcsolódó vizsgálati módszerekre vonatkozó piaci iránymutatáshoz, valamint a kísérleti körülmények és/vagy fejlődő technológiák előírásainak megalkotására hozzák létre.

 

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!