A megfelelőségértékelés fontossága

Amennyiben egy termék, szolgáltatás vagy rendszer szabványkövetelményeknek való megfelelősége bizonyítást nyer, az fokozza az érdekelt felek bizalmát, miközben elősegíti a szabályozásoknak való megfelelés biztosítását is.

Nemrégiben vizsgálták felül a megfelelőségértékelés területén a szakkifejezések és meghatározások nemzetközi szabványát.

 

Az ISO/IEC 17000 Megfelelőségértékelés. Szakszótár és általános elvek előírja a megfelelőségértékelésre vonatkozó általános szakkifejezéseket és meghatározásukat, beleértve a megfelelőségértékelést végző testületek akkreditálását. Tartalma arra szolgál, hogy szabványosítsa a használatát világszerte a megfelelőségértékelő közösségben, és a kereskedelem megkönnyítésében részt vevő politikai döntéshozókat is segíti a szabályozás és a nemzetközi keretegyezményeken belül.

„Az új ISO/IEC 17000 kiváló alap a megfelelőségértékelő szakértők számára. Nemcsak új fogalmakat és terminológiát nyújt, mely az ágazat üzleti működési módjainak változásait tükrözi, hanem összhangba is hozza a szakkifejezéseket az ISO 9000 minőségirányítási rendszer alapelveivel és más megfelelőségértékelési szabványokkal, biztosítva a felhasználók számára a legkorszerűbb erőforrást” – mondta Sean MacCurtain, az ISO Megfelelőségértékelési Bizottságának (CASCO) Megfelelőségértékelési és Fogyasztói Ügyekért felelős igazgatója.

A szabványt nemrégiben vizsgálták felül, új szakkifejezésekkel és meghatározásokkal bővítették, melyek összhangban vannak az ISO 9000 Minőségirányítási rendszerek. Alapok és szótár felülvizsgált verziójával, és általánosságban a megfelelőségértékelési ágazat technológiai vagy egyéb változásait tükrözik. További szakkifejezéseket is tartalmaz, melyeket az e területtel kapcsolatos új szabványokba építettek.

Az ISO/IEC 17000-et az ISO Megfelelőségértékelési Bizottsága (CASCO) dolgozta ki a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottsággal (IEC) együttműködve.

 

Forrás: https://www.iso.org/news/ref2519.html

 

Antal Andrea Zsuzsa

2020. június

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MCS 903 Megfelelőségtanúsítás

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!