Hővezetési ellenállás és hőátbocsátás

hőszigetelés Archives - Körkép.skAz MSZ EN ISO 6946 Épületszerkezetek és épületelemek. Hővezetési ellenállás és hőátbocsátás. Számítási módszerek (ISO 6946:2017) szabvány angol nyelven 2017-ben jelent meg, és az MSZT 2020 szeptemberében kiadta annak magyar nyelvű változatát.

Az MSZ EN ISO 6946 (részben) eszközöket mutat be annak értékelésére, hogy az építési termékek és épületgépészeti rendszerek az energiatakarékossághoz és az épületek teljes energetikai teljesítőképességéhez milyen mértékben járulnak hozzá. E szabvány számítási módszereket ír le a fal- és tetőszerkezetek hőátbocsátására vonatkozóan, hogy lehetővé tegye az eltérő épületszerkezetek összehasonlítását, segítséget nyújtson a szabályozásnak való megfelelés megítéléséhez, és hogy bemenő adatokat szolgáltasson az épületek éves fűtési és hűtési energiafogyasztásának számításához.

A szabvány az épületszerkezetek és -elemek hővezetési ellenállásának és hőátbocsátási tényezőjének számítási módszerét adja meg, azonban nem alkalmazható ajtókra, ablakokra és egyéb üvegezett szerkezetekre, függönyfalakra, a talajjal érintkező szerkezetekre, valamint légáteresztő szerkezetekre. A számítási módszer az adott alkalmazásnak megfelelően anyagok és termékek megfelelő tervezési hővezetési tényezőjén vagy tervezési hővezetési ellenállásán alapul. A módszer hőtechnikailag homogén rétegekből álló (esetleg légréteget is tartalmazó) szerkezetekre vonatkozik. A dokumentum közelítő számítási módszert ad inhomogén rétegeket tartalmazó elemekre is, beleértve a fém rögzítőelemek hatását, amelyekre az F mellékletben megadott módosító tényezők vonatkoznak. Minden más esetre, melyben fém szakítja meg a hőszigetelést, e szabvány nem vonatkozik.

Mint minden EPB-szabvány esetében, az MSZ EN ISO 6946 A mellékletében szereplő sablont kell alkalmazni az eljárások közötti választási lehetőségek, a szükséges bemenő adatok és más dokumentumokra való hivatkozások előírására. A B melléklet adja meg ezek ajánlott értékeit tájékoztató jelleggel. E mellékleteket figyelembe véve az MSZT/MB 106 Épületek és épületszerkezetek hővédelme műszaki bizottság elkészítette a szabvány nemzeti mellékletét, amely szintén e dokumentum részét képezi.

A további előíró mellékletek a hőátadási ellenállással (C melléklet), a légrétegek hővezetési ellenállásával (D melléklet), a változó keresztmetszetű rétegeket tartalmazó szerkezetek hőátbocsátási tényezőjének kiszámításával (E melléklet) és a hőátbocsátási tényezőt módosító tényezőkkel (F melléklet) foglalkoznak.

 

Zajdon Anna, Bernáth Csaba

2020. szeptember

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 106 Épületek és épületszerkezetek hővédelme

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!