Minőségi nyelvtanulás – megújult szabvány a nyelvoktatási szolgáltatásokról

A világon több mint hétezer különböző nyelv létezik, így nem meglepő, hogy a nyelvismeret hasznos a munkaerőpiacon és elengedhetetlen ismeretlen országok és kultúrák felfedezésekor. Mivel egy nyelvet jól elsajátítani több száz óra, lényeges a jó nevű, elismert tanfolyam vagy tanár választása. A nyelvoktatási szolgáltatásokról szóló 2014-es szabványt most frissítették a piac változó igényei szerint.

Az ISO 29991:2020 Nyelvoktatási szolgáltatások. Követelmények a nyelvoktatás alapkövetelményeit fekteti le, valamint a megbízhatóság/hitelesség növelése és a nyelvtanulók megfelelő színvonalú oktatása érdekében szükséges lépéseket részletezi. A szabványt a mai kor szellemében újították meg, hogy tükrözze a képzett tanárok és a valóban jól használható tananyag iránti növekvő igényt, valamint nagyobb figyelmet szentel a tanulók elégedettségének.

Cheng Yonghong, a szakértői munkacsoport vezetője szerint mivel a nemzeti szabályozások eredményeképpen a nyelviskolák színvonala igen különböző, az ISO-szabvány hatékony eszköze lehet a szolgáltatások színvonalának emeléséhez.

„Az ISO 29991 egyesíti a globális legjobb gyakorlatokat és a nyelvtanulásban részt vevő különböző szakágakat, mint pl. oktatási technológia, nyelvészet, minőségbiztosítás és szabványosítás” – mondja.

A nyelvtanulásban lényeges az elérendő célok kitűzése és a tanulóval való interakció – az oktatás történhet személyesen, online vagy a kettő ötvözésével, és a tananyagot ennek megfelelően kell kiválasztani. A szabvány foglalkozik még az oktatás értékelésével, a nyelvoktatás hirdetésével, a nyelvtudás szintjeivel, valamint a nyelvtanárok elvárt kompetenciájával is.

 

Zajdon Anna

2020. november

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 232 Oktatási és képzési szolgáltatások

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!