Betegadatlapok a megfelelő egészségügyi ellátás világszintű biztosításához

Az egész világon elérhető, megfelelő orvosi ellátás biztosítását elősegítheti az EN 17269 Egészségügyi informatika. Nemzetközi betegadatlapok szabvány alkalmazása (magyar nemzeti szabványként, angol nyelven elérhető: MSZ EN 17269:2020).

A szabvány azt a minimális adatkészletet határozza meg, mely az általános és fontos adatokat tartalmazza egy beteg egészségügyi ellátási előzményeiről az ellátás folyamatosságának biztosítása érdekében, figyelmen kívül hagyva a kezelőorvos szakterületét és az ellátás helyét, valamint azt, hogy a beteget ismeri-e már a kiválasztott egészségügyi szolgáltató.

Az IPS-adatkészlet használható mind a tervezett, mind a nem tervezett ellátáshoz, tömör, lényeges információt nyújtva bármely állapot kezeléséhez.

A betegadatlap tartalma legyen közérthető. Az alapadatok önmagukban is legyenek használhatók, de szükség szerint részletesebb adatokkal is ki lehessen egészíteni azokat.

Az EN 17269 jelentősége abban rejlik, hogy a mindenhol használatos betegadatlapok az egészségügyi hálózat fontos részét képezik.

A betegadatlap széles körben elterjedt és viszonylag könnyen létrehozható, olyannyira, hogy a legtöbb egészségügyi rendszer számos saját változatot használ. Sajnos azonban ez a népszerűség megnehezíti a betegadatok megosztását, akadályozva ezzel az ellátás folyamatosságát.

Ebben az összefüggésben az EN 17269-et nem egy új betegadatlap létrehozására szánják. Inkább egy magasabb szintű részletezést kínál, mely független a kivitelezéstől, egyszerű nyelvezete és átlátható elrendezése pedig olyan szabályszerű modellt nyújt, mely megkönnyíti a megvalósítást.

Az EN 17269 célja, hogy az IPS tartalmára egyetlen, szabványos és fenntartható sablont nyújtson világszerte a tervezett és a nem tervezett egészségügyi ellátáshoz, ezáltal támogatva a mindenki számára elérhető ellátás folyamatosságát.

Az EN 17269 elsősorban a következő felhasználói csoportoknak kínálhat előnyöket:

  • a betegek vagy az őket gondozók számára az IPS az információ folyamatosságát kínálja;
  • a társadalom egésze számára az IPS helytől függetlenül elősegíti a nemzetközi alapellátás kialakítását;
  • az ipar számára az IPS egyedülálló, stabil és széles körű, ellenőrzött megoldást kínál, mellyel lehetővé teszi a globális adatcserét. A dokumentum alkalmazásával elkerülhető a nem szabványos betegadatlapok használata.

 

Forrás: https://www.cencenelec.eu/news/brief_news/Pages/TN-2020-005.aspx

 

Antal Andrea

2020. október

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MCS 211 Orvostechnika

CEN/TC 251 Egészségügyi informatika

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!