Áttérés a Magyar Egészségügyi Ellátási Standardok Kézikönyv (MEES) 2.0 változatára

Ezúton szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy 2019. október 16-án megjelent a Magyar Egészségügyi Ellátási Standardok kézikönyv (MEES) 2.0 változata az Egészségügyi Közlöny LXIX. évfolyam 17. számában, amely az eddigi MEES 1.0 kézikönyvet váltja fel.

Az akkreditált tanúsító testületek és a tanúsított szervezetek áttérése az új szabványra

A Nemzeti Akkreditálási Hatóság (NAH) a 2019. november 15-én hatályba léptetett Áttérési ütemterv a Magyar Egészségügyi Ellátások Standardok (MEES) 2.0 alkalmazására című dokumentumában rögzítette a MEES 2.0 verzióra való áttérési időszak határidejét és feladatait, ezzel segítséget nyújtva az akkreditáló hatóság érintett személyzete, az akkreditált tanúsító testületek és a tanúsítvánnyal rendelkező tanúsított szervezetek számára.

A MEES 1.0 változat szerinti irányítási rendszerek tanúsítványai a MEES 2.0 változat megjelenésétől számított 3 évig érvényesek, azaz 2022. október 15-ig. 2022. október 16-tól a MEES 1.0 változat szerinti tanúsítványok érvényüket vesztik. 2022. október 16-tól az akkreditált tanúsító testületek a Magyar Egészségügyi Ellátási Standardok irányítási rendszer területére csak a MEES 2.0 változat szerinti tanúsítványt adhatnak ki. 

Az áttérési időszak alatt a MEES 1.0 szerint kiadott tanúsítványok lejárati idejének meg kell egyeznie a hároméves áttérési időszak végével, azaz 2022. október 15-ével.

Minden szervezet számára a szükséges változtatás mértéke a jelenlegi irányítási rendszer és a szervezeti struktúra és gyakorlat érettségétől és eredményességétől függ. Ezért a szervezetek számára a hatáselemzés/gap-analízis végzése ajánlott a valós erőforrás- és időráfordítások meghatározása érdekében.

A tanúsított szervezetek áttérése megtörténhet megújító audit, illetve az esedékes felügyeleti vagy rendkívüli audit keretében, mely a szervezet döntése, egyeztetve a tanúsító testületével. Tekintettel arra, hogy minden ügyfél és áttérési audit egyedülálló, a meglévő és az új követelmények ellenőrzése érdekében az áttérés során esetenként plusz auditidővel szükséges számolni.

Az MSZT elsősorban a megújító auditkor való áttérést javasolja tanúsított ügyfeleinek, ez esetben a pozitív döntést követően a tanúsítványok 3 éves érvényességi időtartammal kerülnek kiadásra.

Amennyiben az ügyfél valamelyik felügyeleti audit alkalmával térne át az új MEES-re, sikeres audit esetén, ahol a kötelező követelményeknek való megfelelés az audit által igazolt, a MEES 2.0 Kézikönyv szerinti megfelelőséget igazoló tanúsítvány érvényessége a „régi” tanúsítvány kiadásától számított 3 év mínusz 1 napra fog módosulni. A tanúsítási ciklusokban így nem történik változás. Az új MEES-re való áttérés miatti tanúsítvány cseréje díjmentes.

A teljes NAH-közlemény a NAH honlapján megtekinthető.

 

Bővebb tájékoztatás, illetve az áttérési audit idejének kiválasztása, megállapítása érdekében kérjük, vegye fel a kapcsolatot Kéki Zsuzsannával, az MSZT Tanúsítási Titkárság főosztályvezetőjével vagy Szamosiné Dávid Izabellával, az MSZT Tanúsítási Titkárság főosztályvezető-helyettesével az alábbi elérhetőségen:

Tel.: 06-1-4566-928 cert@mszt.hu

 

 

2019. december

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!

Tanúsítási szolgáltatásaink

Kérjen ajánlatot!