Elhunyt Kádár Aba

2020. június 23-án, rövid betegség után, életének 94. évében elhunyt Kádár Aba, a villamos biztonságtechnika doyenje. Véleménye mértékadónak számított a szakmai körökben, óriási élet- és szakmai tapasztalata révén. Halála nagy veszteség a szakma számára.

Az erősáramú szakmában nincs olyan kolléga, aki ne ismerné Kádár Aba nevét, a legendás MSZ 1600 Létesítési biztonsági szabályzat 1000 V-nál nem nagyobb feszültségű erősáramú villamos berendezések számára című szabványsorozat egyik megalkotóját. Két embernek is elegendő gazdag életműve során számos cikket és könyvet írt, vagy működött közre íróként, főszerkesztőként. Oktatása, előadásai mindig élvezetesek és érdekesek voltak.

Kádár Aba 1927-ben született Budapesten. Közvetlenül a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban tett érettségi után, 1945 őszén beiratkozott a József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem gépészmérnöki karának B-tagozatára (ekkor még önálló villamosmérnök-képzés nem volt). Diplomáját már az újonnan megalakult Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte meg.

Szakmai életpályája során fő szakterületei az erősáramú villamos biztonságtechnika, az áramszolgáltatás, illetve a villamos hálózathoz való fogyasztói csatlakozás és a szabványosítás voltak. Tevékenyen részt vett a magyar és a nemzetközi szabványalkotásban is, rendszeresen képviselte a magyar szabványosítást az IEC-szabványtárgyalásokon. Az IEC/TC 64 Villamos berendezések és áramütés elleni védelem ülésein 1973–2009 között képviselte hazánkat. Sokáig vezette az MSZT/MB 840 Épületek villamos berendezései műszaki bizottságot, amelynek örökös tiszteletbeli elnöke. Tagja volt az MB 807, 809 és 839 szabványosító bizottságoknak, közreműködött az MSZ 172, MSZ 1610, MSZ 4581 és MSZ 1585 szabványsorozatok kidolgozásában. Emellett több mint 70 éven keresztül tevékenykedett a Magyar Elektrotechnikai Egyesületben, ahol 40 évig vezette az Érintésvédelmi Munkabizottságot. E két bizottságnak élete végéig aktív tagja maradt, nem volt olyan ülés, amelyen ne vett volna részt. Évtizedeken keresztül segítette a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozatának munkáját. Életművét szakmai díjakkal, illetve magas állami kitüntetéssel ismerték el. A villamos biztonságtechnika, valamint az áramütés elleni védelem magas színvonalú hazai kialakításában és szakirodalmának megjelenítésében vállalt munkásságának elismeréseként 2012-ben Magyar Ezüst Érdemkereszttel tüntették ki. 2015-ben az MSZT/MB 840 elnöki posztjáról való lemondásakor az MSZT Nemzeti Elektrotechnikai Bizottsága díszoklevelet adományozott Kádár Aba úrnak a magyar szabványosításban végzett munkája elismeréseként.

Végezetül engedjék meg nekem egy megható személyes élmény felidézését: 90. születésnapja alkalmából az MSZT/NB 1 Nemzeti Elektrotechnikai Bizottság ülésén rendezett felköszöntésre válaszul azt mondta, már csak egy valamit kíván magának: jó halált! Kedves Aba, most már elfoglaltad helyed az elektrotechnika égi tagozatán, ég Veled!

Kádár Aba temetése 2020. július 20-án 10:30-kor lesz a Farkasréti temetőben, míg előző nap, július 19-én, 18 órától gyászmisét tartanak a lelki üdvéért a Villányi úti Szent Imre-templomban.

 

Kosák Gábor 
2020. július

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 840 Épületek villamos berendezései

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!