A fertőzés terjedésének megakadályozása

Új, biocid felülettisztító anyagokkal foglalkozó ISO-bizottság alakult annak érdekében, hogy elősegítse a kórokozókkal vívott harcot.

Minekutána az egész világon minden eddiginél gyakrabban mosunk kezet, tudatában vagyunk a tisztántartás fontosságának. Az Egészségügyi Világszervezet szerint az orvosi kezelések során minden tizedik beteg elkap valamilyen fertőzést. A hatékony fertőzésmegelőzés és ellenőrzés az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzéseket legalább 30%-kal csökkenti.

A kórokozók terjedésének megakadályozására és a fertőzések megelőzésére alkalmas fertőzöttség-ellenőrzés számos egyéb iparágban is kulcsfontosságú, például az állategészségügyben, az élelmiszeriparban, a mezőgazdaságban, a kozmetikai iparban, a szállítmányozásban és egyéb területeken.

A biocid felülettisztító szerek elpusztítják vagy inaktiválják a kórokozókat, hozzájárulva ezzel a tisztább környezethez. E felülettisztító szerek teljesítménye azonban változhat, ezért hatékony útmutatók és vizsgálatok szükségesek megfelelőségük biztosítására.

Az újonnan megalakult ISO/TC 330 Biocid és antimikrobiális tulajdonságú felülettisztítók műszaki bizottság célja a nemmegfelelőségek feloldása a nemzetközileg elfogadott követelmények és útmutatók kidolgozásával. A műszaki bizottság célja olyan vizsgálati szabványok kidolgozása, melyek által kiértékelhető lesz az antimikrobiális aktivitású felülettisztítók teljesítménye és hatékonysága, valamint a különböző fertőtlenítő- és tisztítószerekkel való összeegyeztethetősége.

Az ISO/TC 330 műszaki bizottság elnökségét az AFNOR, az ISO franciaországi tagja látja el.

A műszaki bizottság munkájában való részvétel iránt érdeklődők jelentkezését az ISO nemzeti tagtestületeinél (Magyarországon az MSZT-nél) várjuk a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen.

 

Forrás: https://www.iso.org/news/ref2570.html

Antal Andrea

2020. november

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MCS 211 Orvostechnika

ISO/TC 330 Biocid és antimikrobiális tulajdonságú felülettisztítók

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!