Műszaki Bizottságok

A nemzeti szabványosító műszaki bizottságok

A nemzeti szabványosító műszaki bizottságok az MSZT tagjaiból önkéntes alapon szerveződő szakmai alapegységek, amelyek állandó vagy ad hoc jellegűek.

Nemzeti szabványosító műszaki bizottság (továbbiakban: MB) létrehozását, illetve megszüntetését bárki kezdeményezheti (egy-egy MB létrehozásához legalább három tag szükséges). Az MB-k megalakulását a Szabványügyi Tanács hagyja jóvá és dönt az ezzel kapcsolatban felmerülő vitás kérdésekben.

A MB-(k)be belépni szándékozó szervezetek Belépési nyilatkozat kitöltésével és aláírásával kérhetik tagságukat szakértőjük nevének megadásával. Az MB-tagsághoz MSZT-tagság szükséges. Az MSZT-tagságot követően az adott szervezet bármelyik és bármennyi bizottságba jelentkezhet.

A bizottság titkársági feladatainak ellátásáról, illetve működési feltételeinek megteremtéséről az MSZT ügyintéző szervezetének ügyvezető igazgatója által kijelölt titkár gondoskodik.

Az MB tagjai részt vesznek a működési területéhez tartozó európai és nemzetközi szabványosító műszaki bizottságok munkájában. Az MB tagjai határozzák meg, hogy mely európai és nemzetközi szabványosító műszaki bizottság(ok) tartozzon/tartozzanak hozzá.

Az MB a szakterületén igényelt ún. „tiszta magyar” (forrásszabvány nélküli) nemzeti szabványokat kidolgozza, egyezteti és jóváhagyásra előkészíti, valamint a kapcsolódó nemzeti szabványokat felülvizsgálja, korszerűsíti és szükség esetén visszavonja.

Európai szabványosító műszaki bizottságok: CEN/TC, CENELEC/TC

Nemzetközi szabványosító műszaki bizottságok: ISO/TC, IEC/TC

A műszaki bizottsági tagság feltételei

  • MSZT-tagság,
  • felvétel kérése a műszaki bizottság(ok)ba,
  • a műszaki bizottság(ok) működési szabályának elfogadása.
Belépés az MSZT-be

Belépés a Műszaki Bizottságokba

Műszaki Bizottságok listája

Projektmunkacsoportok

Kapcsolat

szabvtit@mszt.hu

06-1-456-6840

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!