Új ETSI-kiadvány az IPv6-ról

Az Európai Távközlési Szabványosítási Intézet (ETSI) IP6 Industry Specification Group nevű munkacsoportja közzétett egy új kiadványt az IPv6 bevált gyakorlatainak, felhasználási eseteinek, előnyeinek és telepítési kihívásainak tanulságairól. Ez a dokumentum ajánlásokat fogalmaz meg az IPv6 bevezetésének megkönnyítésére, és az ipar ösztönzésére, az IoT, a 4G/5G, és a felhőalapú számítástechnika végpontjai közötti közelgő, nagy méretű telepítésekhez.

Több mint 1,2 milliárd internetfelhasználó használja az IPv6-ot anélkül, hogy tudna róla. Indiában több mint 358 millió IPv6-felhasználó van 60%-os internetpenetrációval, Kínában több mint 200 millió, míg az USA-ban több mint 143 millió. Brazília elérte az 50 milliót, Japán a 43 milliót, Németország pedig meghaladja a 30 milliót. Egyes országok már elérték a 60%-os internetpenetrációt, a fennmaradó 40% az üzleti világ kezében van, hogy befejezze az IPv6 teljes bevezetését, és megvalósulhasson a végső átállás a csak IPv6-os internetre. Ez lehetővé teszi majd az IPv4 elavulttá minősítését, ahogy azt nemrégiben az amerikai kormány javasolta, így a kétfajta internet fenntartása szükségtelenné válik.

A cégek és vállalkozások vezetőinek a tőkebefektetés és a működési költségek csökkentésére kell törekednie. Ennek egyik útja lehet a vezető internettechnológiai vállalatok legjobb gyakorlatainak tanulmányozása, ahol már bevezették az IPv6-ot, és így a vártnál sokkal nagyobb előnyre tettek szert.

A kiadvány legfontosabb témái:

  • Miért válik az IPv6 prioritássá az olyan technológiákkal szemben, mint az 5G, a felhő vagy az IoT?
  • Miért terjed gyorsabban az IPv6 az IPv4-nél minden mutató tekintetében: felhasználók száma, tartalom százaléka, forgalommennyiség?
  • Hogyan telepítették és használják sikeresen a felhőszolgáltatók és -működtetők az IPv6-ot, gyakorlati útmutatóval a telepítési és használati esetekre?
  • Miért profitálnak nagymértékben az IPv6-kompatibilis M2M-kommunikációból az olyan alkalmazások, mint az autonóm járművek, az intelligens hálózat, az ipari gyárautomatizálás, a folyamatirányítás és az épületautomatizálás?
  • Miért fogják az IPv6 továbbfejlesztett innovációi, mint például az 5G, a kis fogyasztású rádiók, az SDN/NFV, a determinisztikus hálózatok és a felhőalapú számítástechnika az egész iparág javát szolgálni?

A kiadvány tartalma megtekinthető az ETSI honlapján.

 

Zajdon Anna

Nagy Gábor

2020. október

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 819 Informatika

MSZT/MB 850 Multimédia és távközlés

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!