Egység a mérésben

Május 20. a Metrológia Világnapja, az 1875. május 20-án aláírt Méteregyezmény tiszteletére. Az esemény idei mottója: „A mérések szerepe a világkereskedelemben”. Idén is, mint minden évben, felhívják a figyelmet a mérés fontosságára, valamint annak szerepére a tudományos felfedezésekben, az innovációban, az új termékek fejlesztésében, a gyártásban és a fenntarthatóságban.

Tekintettel arra, hogy a harmonizált mennyiségeket és mértékegységeket a kereskedelem sok területen használja, a csomagszállítástól a konténerszállító hajókon keresztül egészen a termék méretének meghatározásáig, a Nemzetközi Mértékegységrendszer (SI) szó szerint „mozgásban tartja a világot”.

Leslie Pendrill professzor, a szabványokat kidolgozó ISO műszaki bizottság elnöke elmondta, hogy az ISO/IEC 80000 szabványsorozattal biztosítható a pontos és következetes mérési információkon alapuló, személyek közötti kommunikáció.

Az ISO/IEC 80000 szabványsorozat tagjai közül magyar nemzeti szabványként az alábbiak kerültek bevezetésre:

Az ISO/IEC 80000 szabványsorozat 7. része európai szabványként nem lett bevezetve, így egyelőre magyar nemzeti szabványként sem:

Az alábbi három szabvány felülvizsgálat alatt áll, ezek hamarosan kiadásra kerülnek:

Az MSZ-szabványok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével, vagy az MSZT webáruházában.

A nemzetközi szabványok (ISO, IEC stb.) és munkaanyagok megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Forrás: https://www.iso.org/news/ref2513.html

 

Kámán Gergely

2020. június

Kapcsolat

Szabó József​

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 12 Quantities and units

CEN/SS F02 Units and symbols

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!