Környezeti vízmintavétel és -kezelés

2020. február 1-jén megjelent az MSZ EN ISO 5667-14:2017 Útmutató a környezeti vízmintavétel és -kezelés minőségbiztosításához és -felügyeletéhez nemzeti szabvány magyar nyelven.

A mintavétel a kémiai, fizikai és biológiai vizsgálatok első lépése, amelynek célja, hogy a vizsgálatot végző laboratórium megfelelő reprezentatív mintát kapjon, megfelelően leszállítva. Mivel a nem megfelelő mintavétel, minta-előkészítés, szállítás és tárolás által okozott hibák nem korrigálhatók, az ISO 5667 erre vonatkozó része meghatározza azokat a minőségbiztosítási és -felügyeleti eljárásokat, amelyek iránymutatásokat adnak az ISO 5667 szabványsorozat meghatározott részei által lefedett, különböző típusú vizek mintavételéhez.

A szabvány felszíni víz, ivóvíz, szennyvíz, tengervíz és felszín alatti víz kézi mintavételezésére, ugyanakkor – bizonyos körülmények között – iszap és üledék mintavételezésére is alkalmazható.

Vízvizsgálat szokásos minőségfelügyeletének sematikus ábrázolása:

A szabvány magyar nyelvű fordításában és kidolgozásában részt vett Csenke Zoltánné, a Magyar Mérnöki Kamara, valamint Csárádi Katalin, a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Laboratóriumi Osztályának képviseletében. Ezúton is köszönjük munkájukat!

 

Csík Gabriella

2020. február

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 714 A vizek fizikai, kémiai és biológiai vizsgálata

CEN/TC 230 Vízelemzés

ISO/TC 147/ SC 6 Mintavétel (általános módszerek)

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!