A megfogalmazás jelentősége

Az emberi kommunikáció az élet nélkülözhetelen része. Bármit mondunk vagy teszünk, annak üzenetértéke van. A kommunikáció tehát információcsere az adó és a vevő között. Az adó kezdeményezi a kommunikációt, ő kódolja az üzenetet, amely eljut a vevőhöz a csatornán keresztül. A vevő vagy befogadó dekódolja az üzenetet. Amennyiben válaszol, a vevőből adó lesz, és a folyamat kezdődik elölről.

A társadalomban való életünknek alapvető részét képezik a szavakkal megfogalmazott szövegek – a jövő meghatározásában és a múlt leírásában a szavaknak nagy szerepe van, mivel iránymutatást adnak a megfelelő társadalmi viselkedéshez. A szegényesen, rosszul megírt szövegek vagy a szakzsargonnal teli hivatalos szövegek azonban veszélyeztethetik ezt a funkciót, és akadályt képezhetnek az üzenetet átadni kívánó és az azt befogadó között.

A célravezető kommunikáció támogatására az ISO/TC 37 kidolgozta az ISO/WD 24495-1 Plain language. Part 1: Governing principles and guidelines (Egyszerű, közérthető nyelvezet 1. rész: Alapelvek és útmutatók) szabvány tervezetét, mely a szövegalkotókat segíti abban, hogy megfelelően jutassák el üzenetüket a befogadóhoz. Példákkal világít rá ennek fontosságára a különböző egészségügyi és jogi szövegekben. A dokumentum megadja az alapvető elveket, főbb szabályokat és technikákat, melyek segítik a szövegírót az eredményes kommunikációban.

Christopher Balmford, a szabványt kidolgozó bizottság vezetője nyilatkozta, hogy a jogban és az egészségügyben mennyire kiemelt jelentőségű a hatékony kommunikáció, mivel az emberek ezeket olvasva hoznak munkájukat, családjukat és életüket befolyásoló döntéseket.

„Mindenkinek joga van ahhoz, hogy tájékoztatást kapjon jogairól és kötelességeiről az élet bármely területét illetően, de a szegényes vagy éppen túl bonyolult szövegek ezt lényegesen hátráltathatják.”

Az egyszerű, közérthető nyelvezet egy kommunikációs stílus, mely az olvasót helyezi középpontba, az olvasóra fókuszál. Figyelembe veszi az olvasó érdeklődését, képzettségét, a szituációt, valamint azt, hogy milyen jellegű dokumentumban használják a szöveget. Az közérthető nyelven megírt szöveg célja a hatékony üzenetátadás, hogy az olvasó gyorsabban és jobban megértse a szöveget. Ha a szöveg utasítást tartalmaz, akkor azt megfelelően és pontosabban tudja végrehajtani. Mivel a szöveget egyedül is értelmezni tudja, ezért kevésbé szükséges, hogy felvilágosításért az illetékes hatósághoz kelljen fordulnia, így takarékoskodik az idővel és a pénzzel egyaránt.

A szabványsorozat célja, hogy minden nyelven alkalmazható útmutatót adjon a hatékony üzenetátadáshoz. Az első rész általánosan alkalmazható elveket, technikákat ír le, a további részek technikai tanácsokat, esettanulmányokat, legjobb gyakorlatokat és nyelvfüggő egyéb információkat tartalmaznak majd.

 

Zajdon Anna

2020. december

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 37 Nyelv és terminológia

MSZT/MB 937 Terminológia, más nyelvi és tartalmi források

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!