QR-jelzések a Covid–19 megfékezése érdekében

Hangzhou, Kína egyik legforgalmasabb városa, kidolgozott egy szabványt, amely segít megelőzni a koronavírus terjedését, mivel a karantén feloldásával az élet kezd visszaállni a megszokott rendbe.

Prof. Song Mingshun, az ISO/TC 321 elnöke felügyelete alatt a Kínai Jiliang Egyetemen (China Jiliang University) egy szakértő csapat okostelefon-alapú „egészségügyi kódot” fejlesztett ki, amely QR-kódok segítségével különböző csoportokba sorolja az embereket, és azonosítja azokat, akik fertőzhetnek, akiknek nem szabad másokkal érintkezni, illetve azokat, akik korlátozás nélkül mozoghatnak.

Az Alibaba Csoport támogatásával Hangzhou kamatoztatja a digitális gazdaság, illetve a „City Brain” építése során összegyűjtött tapasztalatait, felhasználva ezt a nagy mennyiségű adatot a járvány megelőzésére és ellenőrzésére.

Ennek eredménye egy új „egészségügyikód-szabvány” lett az Útmutató Hangzhou egészségügyikód-szolgáltatásához és -menedzseléséhez – DB 3301/T 0305-2020. A big data, a mobil kommunikációs technológiák és az internettechnológia ötvözésével kockázatelemzés végezhető, mely alapján az applikáció QR-kódokat generál és továbbítja az egyénnek, annak aktuális egészségügyi állapota alapján.

Az applikáció a jelzőlámpák színjelzései szerint kategorizálja a kockázati szinteket: a piros a magas, a sárga a közepes, a zöld az alacsony kockázatú csoportot jelenti. Piros színű kódot kapnak a már azonosított és beteggyanús személyek, sárgát azok, akik kapcsolatba kerültek velük. Azoknak, akik piros vagy sárga kódot kaptak, online be kell jelentkezniük bizonyos napon belül, hogy megkaphassák a zöld színű kódot.

Az egészségügyikód-szabvány nemcsak a járvány idejére ad jó gyakorlatot, hanem használata kiterjeszthető a járvány utáni időszakra is. A szabvány hét fejezetből épül fel, melyek lefedik az egészségügyikód-applikációt, a sürgősségi kezelést, az applikáció napi használatát és szolgáltatásait, valamint az adatbiztonságot és a személyes biztonsági szempontokat.

2020. május végéig az egészségügyi kódot Kínában közel 900 millió ember szkennelte be több mint 2,5 milliárd alkalommal. Az applikációt eddig 8 millió alkalommal nyitották meg, Xi Jinping elnök is elismerésének adott hangot, és ellátogatott Hangzhou városába, hogy többet tudjon meg a fejlesztésekről és az egészségügyikód-applikációról.

 

Forrás: az ISO honlapja.

 

Zajdon Anna

2020. július

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 321 E-kereskedelemi tranzakciók biztonsága

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!