Október 14. – A szabványosítás világnapja

1946. október 14-én alakult meg a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO), amelynek célja az országok műszaki elszigeteltségének megszüntetése közös műszaki követelmények kidolgozásával. Minden évben e napon ünnepeljük a Szabványosítási Világnapot, amelyet a három nemzetközi szabványosítási szervezet, az IEC, az ISO és az ITU közösen szervez meg. A 2020-as év témája a „környezetvédelem a szabványokon keresztül” jelszó köré szerveződött. A világnap poszterét minden évben megpályáztatják, az idei nyertes (mely cikkünkben is látható) Jyoti Bisht indiai művész alkotása, aki – saját bevallása szerint – maga is alkalmaz szabványokat a munkája során.

A Világnap célja, hogy megemlékezzen arról a több ezer szakértőről, akik világszerte közös erőfeszítéssel, önkéntesen alkalmazható nemzetközi szabványokat dolgoznak ki, és hogy felhívja a figyelmet a nemzetközi szabványok üzleti életben betöltött szerepével kapcsolatos tudatosság fontosságára, valamint hirdesse a szabványok szükségességét és hasznát.

 

A három szervezet vezetői üzenetükben kifejezték, hogy Földünk erőforrásai végesek. Bolygónk a Napra támaszkodik, melyből az élet fennmaradásához szükséges energiát nyeri. Viszont az emberiség ipari tevékenysége és életstílusa következményeként az utóbbi 100 évben korábban nem tapasztalt mértékben megnövekedett az üvegházhatást okozó gázok aránya az atmoszférában. A globális felmelegedés az életformák nagy többségét hátrányosan érinti. Ugyanakkor a túlnépesedés és a városiasodás felgyorsította a nem megújuló természetes erőforrások felhasználását.

Ahhoz, hogy az emberiség által előidézett káros hatásokat csökkenteni tudjuk szükség van politikai szándékra, akciótervekre és megfelelő eszközökre is, melyekkel fel lehet lépni a változások érdekében. A nemzetközi szabványok ilyen eszközök. A 3 nemzetközi szervezet, a regionális szervezetek és a nemzeti szabványügyi szervezetek által alkotott szabványok a meglévő és bevált megoldásokat írják le. Megosztják a szabványokban található szakértelmet a fejlett és a fejlődő országok közt egyaránt.

A környezetvédelem területén szabványok vonatkoznak az energiafelhasználásra és a takarékossága, a vízre és a levegőre, valamint bevált eljárásokat írnak le a mérési módszerekre is. A szabványok általános alkalmazása elősegíti az ipari gyártás és folyamatok káros környezeti hatásának csökkentését, ösztönzi a természetes erőforrások újrahasznosítását, csökkentve ezáltal a hulladék mennyiségét.

 

Krantz Domokos

2020. november

Kapcsolat

Krantz Domokos

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!