60 éve a szabványosításban – CEN és CENELEC

A sajnálatos egészségügyi helyzet miatt az idei évben kissé háttérbe szorultak az ünneplések, de nem mehetünk el szó nélkül egy fontos évforduló mellett! Kettő a három európai szabványügyi szervezet közül idén ünnepli a 60. születésnapját! De ne aggódjunk, nem terveznek nyugdíjba menni, szorgosan folytatják tovább a munkát!

1960. június 10-e volt az a fontos nap, amikor az Európai Gazdasági Közösség és az EFTA tagországai úgy döntöttek, hogy létrehoznak két regionális szabványügyi szervezetet az ISO és az IEC európai tagjai számára; ekkor még CEN és CENEL néven. Ez a döntés alapozta meg az európai szabványosítás mai rendszerét.

Az azóta eltelt évtizedek során mindkét szervezet jelentős fejlődésen ment keresztül, hozzájárulva Európa gazdasági és jóléti rendszerének és a közös piac működésének kialakulásához. Ez az év megfelelő alkalmat adott arra, hogy reflektáljunk az elért sikerekre, és elgondolkozzunk a jövőben ránk váró kihívásokról.

De nem csak a két szervezet brüsszeli közös titkársága ünnepel, az egész szabványosító közösség, a nemzeti tagok, társult tagok és a kapcsolódó egyéb szervezetek, az összes partner és érdekelt fél, aki részt vesz a szabványosítás folyamatában, különösen az a több mint 90 ezer szakértő, akik a széles körű műszaki tudásukat kamatoztatva aktív tagjai a műszaki bizottságoknak Európa-szerte.

Az MSZT ezúton is köszönti a két szervezetet az évfordulón, remélve, hogy a jövő évben, 2021-ben a magyar nemzeti szabványosítás hivatalos megalakulásának 100. évfordulóján már mindenki személyes részvételével, felhőtlenül tud majd ünnepelni.

 

Krantz Domokos

2020. szeptember

Kapcsolat

Krantz Domokos​

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!