Földelés és kábelezés

A Magyar Szabványügyi Testület 2020. április 1-jén közzétette az MSZ IEC/TR 61000-5-2:1999 Elektromágneses összeférhetőség (EMC). 5. rész: Szerelési és zavarcsökkentési irányelvek. 2. főfejezet: Földelés és kábelezés nemzeti szabvány magyar nyelvű kiadását.

Ez a szabvány a villamos és az elektronikus rendszerek, illetve a villamos berendezések villamos és elektronikus készülékek vagy rendszerek közötti elektromágneses összeférhetőségét (EMC) biztosító földelés és kábelezés irányelveit tartalmazza. A dokumentum alapvetően az ipari, a kereskedelmi és a lakossági villamos berendezésekben alkalmazott földelési megoldásokkal és az ezekben használt kábelekkel foglalkozik. Ez a szabvány a kivitelezők és a felhasználók, valamint bizonyos mértékig az érzékeny villamos vagy elektronikus berendezések és rendszerek, illetve az olyan berendezések gyártói számára készült, amelyek nagy zavarkibocsátási szintje ronthatja az eredő elektromágneses környezetet. A dokumentum elsősorban új villamos berendezésekre vonatkozik, de ha gazdaságosan megvalósítható, akkor alkalmazható meglévő létesítmények bővítése vagy módosítása során is.

A szabvány felépítése:

Az 1–3. fejezet az IEC 61000 dokumentumok EMC-vel kapcsolatos szokásos általános információit tartalmazza.

A 4. fejezet áttekintést és bevezetést nyújt az EMC-szempontok alkalmazásához a villamos berendezések tervezése során.

Az 5. fejezet ajánlásokat tartalmaz a földelőrendszer tervezésére és kivitelezésére, beleértve a földelőt és a földelőhálózatot.

A 6. fejezet alapvető tájékoztatást nyújt a készülékek vagy rendszerek földdel vagy a földelőrendszerrel való összekötésének tervezésével és kivitelezésével kapcsolatban.

A 7. fejezet a kisfeszültségű váltakozó áramú és egyenáramú tápkábelek, a szabályozási, vezérlési feladatokat ellátó be- és kimeneti jelkábelek, valamint a telephelyen belüli egyéb adatátviteli kábelek kiválasztására, létesítésére és összekötésére vonatkozó ajánlásokat tartalmazza.

A 8. fejezet a vonatkozó óvintézkedésekkel kapcsolatos tájékoztatást tartalmazza.

A 9. fejezet az igazoló ellenőrzéssel és a vizsgálati módszerekkel kapcsolatos tájékoztatást tartalmazza.

A tájékoztató mellékletek tájékoztatást nyújtanak a vonatkozó elméletekről, beleértve az irodalmi hivatkozásokat is, amelyek alapján e szabvány ajánlásai készültek.

 

Nagy Gábor

2020. április

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 847 Elektromágneses összeférhetőség (EMC)

IEC/TC 77 Elektromágneses összeférhetőség (Electromagnetic compatibility)

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!