Megjelent az IEC 60335-1 új kiadása

Idén szeptemberben megjelent a háztartási villamos készülékek biztonsági szabványa, az IEC 60335-1. Az európai bevezetése azonban egyelőre még késik.

 

A háztartási és hasonló jellegű villamos készülékek villamos biztonsági követelményeivel foglalkozó szabványsorozat talán a legnépesebb, több mint száz részből áll. Az 1. rész a minden elektromos háztartási gépre vonatkozó általános biztonsági követelményeket tartalmazza, a 2. részek a különféle készülékekre (vasalóra, mosógépre, porszívóra stb.) vonatkozó kiegészítő követelményeket adják meg. Az 1. rész (60335-1) az alap, amelyre a háztartási villamos készülékek biztonsága épül. Az IEC 60335-1-et nagyjából tízévente újra kiadják, követve a műszaki fejlődést. Az első kiadást 1970-ben tették közzé, az újabb kiadásokat 1976-ban, 1991-ben, 2001-ben és 2010-ben, ezeket mindig szorosan követte európai szabványként való bevezetésük. A nemzetközi szabvány idén szeptemberben megjelent új kiadása immáron a hatodik.

Az új kiadás nem tartalmaz nagy változásokat, inkább sok kisebb finomítást. Például pontosítja a PELV-áramkörökre vonatkozó követelményeket, a bemeneti teljesítmény és a névleges áram mérésére vonatkozó követelményeket, felülvizsgálja és pontosítja az üzemi földdel ellátott készülékeket, tisztázza a készülékek és alkatrészeik nedvességállóságának vizsgálati kritériumait stb. Az új kiadás hivatalos címe, IEC 60335-1:2020 Háztartási és hasonló jellegű villamos készülékek. Biztonság. 1. rész: Általános követelmények. Az IEC kiadott hozzá egy magyarázatos kiadványt is (COMMENTED VERSION), amely nemcsak az előző 5.0 kiadáshoz képesti változásokat tartalmazza, hanem magyarázatokat is ad a változásokhoz, ami nagyon hasznos. Ez a kiadvány a szabványt kétszer tartalmazza (a második a szabvány érvényes szövege), terjedelme 440 oldal, az IEC-katalógusára 595 CHF. A Magyar Szabványügyi Testület forgalmazza az IEC-kiadványt.

De mi e 6. kiadás európai változatának még nem örülhetünk. Folyt a párhuzamos európai bevezetés, azonban az európai közös módosítások kidolgozásának és az EU-irányelveknek való megfelelőség kidolgozásának csúszása miatt az EN 60335-1 kiadását leállították, sőt nem egyszerűen felfüggesztették az eljárást, hanem megszüntették és törölték. Egyelőre nincs arról pontos információ, mikorra várható az új kiadás európai átvétele.

Jelenleg nemzeti szinten a szabvány „legfrissebb” változata az MSZ EN 60335-1:2013 és módosításai. Maga a szabvány, az MSZ EN 60335-1:2013 magyar nyelven is elérhető.

Az európai kiadással kapcsolatos legfrissebb információkért keresse munkatársainkat a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen!

 

Kosák Gábor

2020. október

Kapcsolat

Kosák Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 810 Háztartási villamos készülékek

IEC/TC 61 Villamos háztartási és hasonló készülékek biztonsága

CLC/TC 61 Villamos háztartási és hasonló készülékek biztonsága

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!