Új bizottság alakult a Fotovillamos napenergia-rendszerek területén

A Magyar Szabványügyi Testület régóta tervezte egy, a napelemek szabványosításával foglalkozó bizottság megalakítását. A megalakulás hosszas előkészületek után idén júniusban indult, és a Szabványügyi Tanács jóváhagyása után az MSZT honlapján való megjelenésével zárult le.

A napenergiából villamos áramot előállító eszközök robbanásszerűen fejlődnek és terjednek, az újonnan a hálózatra kapcsolódó háztartási méretű kiserőművek túlnyomó többsége napelemes rendszer – mondhatni, a háztartási méretű kiserőmű szinte kizárólag fotovillamos erőművet jelent. Más oldalról a vonatkozó nemzetközi szabványosítás is aktív, rengeteg új szabvány jelenik meg, illetve kerül újra kiadásra. A telepítés és a szabályozás oldaláról jelentkező igényre válaszul alakult meg az MSZT/MB 882 Fotovillamos napenergia-rendszerek nemzeti szabványosító műszaki bizottság.

Az új bizottság a nemzetközi IEC/TC 82 Fotovillamos napenergia-rendszerek (Solar photovoltaic energy systems) és az azonos elnevezésű európai CLC/TC 82 műszaki bizottság magyar tükörbizottsága, azok tevékenységét képezi le. A bizottság fontosabb adatai, elnöke, elnökhelyettese, a tagság, a hozzá tartozó szabványok a fenti linkre kattintva megtekinthetők. Büszkeséggel eltelve emeljük ki, hogy a bizottság megalakulása után röviddel már 15 tagja és két szakértője van! A bizottsághoz 102 érvényes szabvány tartozik.

A bizottság alkalmazási területe:

A napenergia fotovillamos konverzióval közvetlenül villamos energiává alakításának és a teljes fotovillamos energiarendszer összes elemének szabványosítása. A fotovillamos napenergia-rendszer magában foglalja a napfény beesésétől a fotovillamos modulokon keresztül a villamos hálózathoz való csatlakozásig tartó folyamatot és a fotovillamos napenergia-rendszernek a villamosenergia-ellátó rendszerek feszültségminőségére gyakorolt hatását. A szabványosítás kiterjed a vizsgálati követelményekre és eljárásokra, a teljesítőképességi mérésekre és a fotovillamos modulokban alkalmazott anyagokra vonatkozó mérési eljárásokra. Ide tartoznak még a földi alkalmazású, fotovillamos energiarendszerek és fotovillamos modulok átvételi követelményei, a szerkezeti felépítés minősítése és típusjóváhagyás, a hatékonysági követelmények, valamint adatlapokon és adattáblákon megadandó információk. Egyebek: Környezeti hatások (sósköd-korrózió, hóterhelés stb.) figyelembevétele és értékelése. Hőmegfutás-vizsgálat. EMC-követelmények. Napkövetők (napelemforgatók) szerkezeti felépítése. Szigetüzemű és hibrid rendszerek.

A bizottság égisze alatt jelenleg az alábbi szabványok magyar nyelvű bevezetése kezdődött meg:

MSZ EN 61724-1:2017 Fotovillamos rendszerek teljesítménye. 1. rész: Felügyelet

IEC TS 61724-2:2016 2. rész: A kapacitás értékelési módszere

IEC TS 61724-3:2016 3. rész: Az energia értékelési módszere

MSZ EN IEC 61730-1:2018 Fotovillamos (PV-) modulok biztonságtechnikai minősítése. 1. rész: Kialakítási követelmények

MSZ EN IEC 61730-2:2018 2. rész: Vizsgálati követelmények

MSZ EN 62446-1:2016 és MSZ EN 62446-1:2016/A1:2019 Fotovillamos (PV-) rendszerek. Vizsgálati, dokumentációs és karbantartási követelmények. 1. rész: Hálózatra kapcsolt rendszerek. Dokumentáció, üzembe helyezési vizsgálatok és ellenőrzés

További információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen:
szabvtit@mszt.hu

Kosák Gábor 
2020. november

Add Content...

Kapcsolat

Kosák Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 882 Fotovillamos napenergia-rendszerek

IEC/TC 82 Fotovillamos napenergia-rendszerek

CLC/TC 82 Fotovillamos napenergia-rendszerek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!