Vezetékhosszabbító készletek kiegészítő követelményei

Európában nincs egységes háztartási csatlakozódugó- és csatlakozóaljzat-rendszer, ezért annak szabványosítását az EU a nemzeti tagállamokra bízza. Magyarország az IEC 60884 Csatlakozódugó-csatlakozóaljzat rendszer​ háztartási és hasonló célokra című szabványsorozatot alkalmazza és adja ki MSZ-szabványként. Ennek 7. része – a szabvány és módosítása egyesítve – jelent most meg magyar nyelven.

Európában 6 féle háztartási csatlakozódugó-csatlakozóaljzat rendszer használatos. Magyarország az „F” típusú, 2 csapos + oldalsó védőérintkezős, Germain, német, illetve Schuko neveken ismert csatlakozódugó-csatlakozóaljzat rendszert vezette be. E rendszert használja Németország, Ausztria, Magyarország, továbbá 29 európai, 14 afrikai, 12 ázsiai, valamint 9 amerikai ország. Nagy előnye, hogy kombinált „E” és „F” típusú, kettős vagy hibrid csatlakozódugóval ellátott készülékek nemcsak az „F”, hanem az „E” típusú – 2 csapos + csapos védőérintkezős – francia rendszerrel is kompatibilisek.

A Magyarországon a háztartási csatlakozódugó-csatlakozóaljzat rendszer biztonsági követelményeire átvett IEC 60884 sorozat 7. részét és az A1 módosítását is tartalmazó MSZ IEC 60884-2-7:2020 Csatlakozódugók és csatlakozóaljzatok háztartási és hasonló célokra. 2-7. rész: Vezetékhosszabbító készletek kiegészítő követelményei EGYESÍTETT VÁLTOZAT című szabvány magyar nyelvű változatát adta ki a Magyar Szabványügyi Testület december elsejével.

Az IEC 60884 eme része újravezetékezhető és újra nem vezetékezhető vezetékhosszabbító készletekre vonatkozik, amelyek védőérintkezővel vannak ellátva vagy anélküliek, névleges feszültségük 50 V-nál nagyobb, de a 440 V-ot nem haladja meg, névleges áramuk legfeljebb 16 A, és amelyeket háztartási és hasonló célokra, szabadtéri vagy belső téri használatra terveztek.

Ez a szabvány az olyan vezetékhosszabbító készletekre vonatkozik, amelyeket vezetékdobokban való felhasználásra terveznek, és amelyek ezért levehető hajlékony vezetékkel ellátott vezetékdobos hosszabbítókká válnak. Vezetékhosszabbító készletek kombinációi esetén az IEC 61242 vezetékdobokra vonatkozó követelményeit és vizsgálatait kiegészítésképpen teljesíteni kell. Azonban ez a szabvány a felcsévélésre alkalmas eszközzel ellátott vezetékhosszabbító készletekre nem vonatkozik.

A szabvány magyar nyelvű kiadását a LEGRAND Zrt. támogatta.

 

Kosák Gábor

2020. december

Kapcsolat

Kosák Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 852 Háztartási dugós csatlakozók

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!