Társadalmi felelősségvállalás az élelmiszerláncban

Új nemzetközi útmutató jelent meg

Az éhezés és az elhízás megállításától a természeti erőforrások megóvásáig az élelmiszeriparnak és a mezőgazdaságnak óriási szerepe van világunk fenntartható fejlődésében. Az ISO 26000 a társadalmi felelősségvállalás nemzetközi referenciadokumentuma, amely azáltal, hogy összefoglalja a legjobb gyakorlatokat, segíti a szervezetek etikus és átlátható működését, valamint közvetlenül hozzájárul a fenntartható fejlődéshez. Az agrár-élelmiszergazdaság új műszaki specifikációja, az ISO/TS 26030, ágazatspecifikus útmutatást kínál a társadalmi felelősségvállalás megvalósítására.

Az ISO/TS 26030 Társadalmi felelősségvállalás és fenntartható fejlődés. Útmutatás az ISO 26000:2010 alkalmazásához az élelmiszerláncban irányelveket ad arra vonatkozóan, hogy az érintett szervezetek miként járulhatnak hozzá a fenntartható fejlődéshez, figyelembe véve az összes helyi törvényt, rendeletet és az érdekelt felek elvárásait. Méretüktől és elhelyezkedésüktől függetlenül segít az élelmiszeripari vállalatoknak, gazdaságoknak, szövetkezeteknek, feldolgozóknak és kiskereskedőknek olyan tevékenységek feltárásában, amelyekkel társadalmilag felelősebb működést vezethetnek be.

A társadalmi felelősségvállalás megvalósítása – amellett, hogy innovációs lehetőség –számos előnnyel járhat a szervezet számára: pl. javuló párbeszéd az érdekelt felekkel, javuló társadalmi összetartás, megkülönböztető jegy a verseny során, jobb hírnév, javuló gazdasági és ipari teljesítmény, jobb befektetői kép és végül növekvő termelékenység.

Sandrine Espeillac, az útmutatást kidolgozó ISO műszaki bizottság vezetője szerint a fogyasztók részéről egyre növekszik az igény a fenntartható és társadalmilag felelős gyakorlatokra az élelmiszer-előállítási lánc minden szakaszában. Az ISO/TS 26030 alkalmazása – a különböző fenntarthatósági megközelítések nemzetközi szintű harmonizációjával – nemcsak elősegítheti az élelmiszeripar társadalmi felelősségvállalásának és fenntarthatóságának javítását, hanem pozitív hatást gyakorolhat a társadalom egészére is. Segítheti a szervezeteket abban, hogy hozzájáruljanak az Egyesült Nemzetek 17 fenntartható fejlődési céljának megvalósításához.

Forrás: https://www.iso.org/news/ref2476.html

Czimer Gáborné

2020. február

Kapcsolat

Czimer Gáborné

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 34 Élelmezési termékek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!