Beszámoló az IEC 83. közgyűléséről

Az IEC (International Electrotechnical Commission, Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság) 83. közgyűlését a Kínai Népköztársaság Szabványosítási Hivatala, az SAC meghívására Kína legnagyobb ipari városában, Sanghajban tartották 2019. október 12–25. között.

 

 

Kína nemzeti szabványügyi szervezete a Standardization Administration of the People's Republic of China (SAC, sac.gov.cn), azaz a Kínai Népköztársaság Szabványosítási Hivatala. A SAC 2001-ben jött létre és azóta is egyre erőteljesebben vesz részt a nemzetközi szabványosításban, egyre több szakértőt küld a szabványosítással foglalkozó műszaki bizottságokba. Azonban a törekvését megnehezíti, hogy a „hagyományos”, már évtizedek óta létező bizottságok titkárságait főként az európai országok, az USA, illetve Japán látják el. Ezek az országok nem szívesen adják fel megszerzett pozíciójukat. Kína igyekszik pozíciót, befolyást szerezni az IEC-t irányító testületekben, rendszeresen pályázik a különféle vezetői posztok elnyerésére. Az IEC következő elnöke a kínai Dr. Yinbiao Shu lesz a 2020 és 2022 közötti időszakban. Ebből az alkalomból az IEC soron következő közgyűlését Sanghajban tartották meg.

Az IEC-közgyűlés vezérgondolata a „fenntarthatóság” volt. James Shannon, az IEC leköszönő elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az IEC nemcsak egy műszaki szervezet. Az IEC vezérelve, hogy az egész világ részesüljön a technológia fejlődéséből, és az IEC hű maradt ehhez az elvhez az 1906-os megalapítása óta. James Shannon megjegyezte, hogy a 2019. évi IEC-közgyűlés témái: „jobb minőség, jobb élet – megbízhatóság, biztonság, hatékonyság” voltak. A 83. közgyűlés előadásai, értekezletei e gondolatok köré fonódtak.

A közgyűlés két hétig tartott, közel négyezer résztvevővel. Az első héten az IEC 209 műszaki bizottságából és albizottságából 119 tartott plenáris ülést Sanghajban. A munkacsoportok üléseivel együtt összesen 412 tanácskozásra került sor. A műszaki bizottságok ülésein a jövő évi szabványosítási munkákkal kapcsolatos döntéseket hozták meg, illetve elfogadták a bizottságok éves jelentését is.

A közgyűlés rendezvényei október 21–25. között zajlottak le (a képen az IEC-közgyűlés fő helyszíne látható). A közgyűlés eseményeire az IEC 62 teljes jogú és 22 társult tagjából 60 regisztrált. A tanács döntéshozó értekezletén először áttekintették, hogy az előző közgyűlés határozatai milyen mértékben valósultak meg. Megválasztották a következő 3 éves időszak tisztségviselőit, elfogadták az IEC-titkárság előző évről szóló éves jelentését, a következő évi költségvetést és a tagdíjakat, továbbá egyéb szervezeti, irányítási ügyekben is döntöttek.

Magyarországot az MSZT két delegáltja képviselte. Gergely Jácint, a Tungsram Operations Kft. vezető tervezőmérnöke az IEC/TC 34 Lámpák és kapcsolódó készülékek világítástechnikai műszaki bizottság és albizottságai ülésén vett részt. A közgyűlés eseményein az MSZT Nemzeti Elektrotechnikai Bizottságát Hidas Gergely, a TÜV Rheinland InterCert Kft. (MEEI) üzletág-igazgatója képviselte. Általa az MSZT minden szavazáson részt vett, támogatva az MSZT által előzetesen meghatározott jelölteket és álláspontokat. Hidas Gergely az IEC/TC 62 Villamos berendezések a gyógyászati gyakorlatban bizottság, valamint ennek A és B albizottsága ülésén is részt vett.

Sanghaj 3323 km2-en terül el, 23,4 millió lakosa van, Kína legnagyobb ipari városa, a Távol-Kelet egyik gazdasági központja. A Jangce torkolatvidékén, a folyam egyik mellékfolyójának két partján terül el és a világ legnagyobb teherkikötője.

Sanghaj legtöbb épülete a 19. század, még inkább a 20. vagy a 21. század építészetét tükrözi. A város az 1992-es gazdasági reformokat követően városképében is nagyot változott, rohamléptekben felhőkarcolók lepték el a várost. Legmagasabb épülete, a 2016-ban átadott Sanghaji Torony 632 méter magasságba nyúlik, jelenleg a világ második legmagasabb épülete. Ma már mintegy négyezer felhőkarcoló van Sanghajban, több, mint New Yorkban. A Besztercebányáról származó Hugyecz László, aki Sanghaj mai napig meghatározó arculatát megtervező építésze, a város első és emblematikussá vált felhőkarcolója, a Park Hotel tervezője is egy személyben. 1925-től 1941-ig mintegy 37, többségében még ma is álló és funkcionáló, nevezetes épületet tervezett, amelyek többsége ma is városképi jelentőségű.

 

A 2020. évi, 84. közgyűlésre Svédország fővárosában, Stockholmban kerül sor. A 83. IEC-közgyűlésen elfogadták a 2021. évi, 85. közgyűlés megrendezését, melynek Dubai (Egyesült Arab Emirátusok) ad majd otthont. A 86. közgyűlést az Amerikai Egyesült Államok nemzeti szabványosító bizottsága hívta meg, San Franciscót ajánlva helyszínül. A 2023., 2024. és 2025. évi közgyűlések helyszíneként Egyiptom, az Egyesült Királyság és Indonézia jelentkezett.

Források:

– Jelentés a 83. IEC-közgyűlésről C/2256/RM

– Revised Draft Agenda 2019 C/2210A/DA

– IEC Blog: IEC General Meeting opens in Shanghai

További információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen:
szabvtit@mszt.hu

Kosák Gábor 
2020. március

Kapcsolat

Kosák Gábor​

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!