Intelligens hálózatok: A CEN, a CENELEC és az Európai Elosztórendszer-üzemeltetők (E.DSO) közös együttműködési egyezményt írtak alá

A CEN (Európai Szabványügyi Bizottság), a CENELEC (Európai Elektrotechnikai Szabványügyi Bizottság) és az Európai Elosztórendszer-üzemeltetők (E.DSO) közös együttműködési egyezményt írtak alá az európai intelligens hálózatokkal kapcsolatban.

Az egyezmény célja az együttműködés elősegítése a CEN és a CENELEC, valamint az E.DSO között, az ismeretek megosztása, valamint a szabványok megegyezéses támogatása az intelligens hálózati technológiák nagyszabású fejlesztése érdekében.

Az Európai Bizottság tavaly év végén előterjesztett ambiciózus Zöld megállapodásában a szabványok fontos szerepet játszanak a források fenntartható és intelligens felhasználásában, és a fenntartható energiaellátás felé való átmenetben. Az új partneri egyezmény ebbe az irányba tesz egy lépést: az E.DSO megosztja műszaki és stratégiai szaktudását az intelligens hálózatokkal és az energiaelosztással kapcsolatban, valamint üdvözlendő módon gazdasági szempontokat is behoz a szabványosítás folyamatába.

Ezenkívül, a három szervezet együttműködése hosszú távú haszonnal jár a kapcsolódó területeken folyó munkákban is, mint pl. az IKT, a kiberbiztonság, az energiaszektor digitalizációja, valamint az elektromos járművek. Az új partnerség a három szervezet között már létező együttműködésre épül: az E.DSO aktív tagja a CEN-CLC-ETSI Smart Energy Grid Coordination Group and Steering Group-nak (Okos Energiahálózati Koordinációs és Irányítócsoport), mint az érdekelt feleket képviselő európai szervezetek megbízottja.

Az együttműködés aláírása kapcsán Roberto Zangrandi, az E.DSO főtitkára elmondta, hogy az elosztórendszer-üzemeltetők azok, akik a rugalmasság minden formáját alapvetően lehetővé teszik, valamint kezelik a hatékony, reaktív, intelligens hálózatok felmerülő igényeit és az ügyfeleket. Ezért a CEN-nel és a CENELEC-kel való közös munka lehetőséget ad a szaktudás és az információ megosztására, ezzel átlátható, ragyogó jövő építésére.

Elena Santiago Cid, a CEN és a CENELEC főigazgatója hozzátette: „Várakozással tekintünk további közös munkánk elé az E.DSO-val. Közös érdekünk a biztonságos, fenntartható és hatékony energiaellátás Európában, és ez egybecseng a CEN és a CENELEC célkitűzéseivel, miszerint a szabványok kidolgozásában együttműködünk a piac szereplőivel, hogy bizalmat alakítsunk ki, és működőképessé tegyük a belső energiapiacot az európai szervezetek és a lakosság számára egyaránt.”

 

Zajdon Anna

2020. március

Kapcsolat

Krantz Domokos​

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!