Megjelent a hegesztési rajzjelek korszerűsített szabványa

A hegesztési rajzjelek a műszaki terület fontos elemei, mivel közös nyelvet jelentenek a gyártásban érintett szakemberek, pl. tervezők, hegesztési felelősök, anyagvizsgálók stb. számára. Az ezekre a rajzjelekre vonatkozó korszerűsített nemzetközi szabványt a Magyar Szabványügyi Testület MSZ EN ISO 2553:2019 hivatkozási számmal, Hegesztés és rokon eljárások. Jelképes ábrázolás rajzokon. Hegesztett kötések (ISO 2553:2019) címmel 2019 júliusában tette közzé angol nyelven.

A hegesztési rajzjelek hieroglifáknak tűnhetnek a hegesztésben járatlanok számára, mégis az ipar alapvető kommunikációs eszközei, amelyek lehetővé teszik a hegesztők számára, hogy pontosan és hatékonyan hozzanak létre különféle szerkezeteket és gyártmányokat különálló darabok összekötésével. Miközben bővelkedünk rajzjelekben, az európai és a csendes-óceáni gyűrű országainak rendszerét alkalmazzák világszerte a legszélesebb körben.

A hegesztési rajzjelek kulcsfontosságú nemzetközi szabványa, az ISO 2553:2019, mely egyesíti a két rendszert, és A rendszerként az európai, B rendszerként a csendes-óceáni gyűrű megközelítésének megfelelő rajzjeleket, terminológiát és magyarázatokat tartalmazza. A hegesztési rajzjelekkel feltüntethető a műszaki rajzokon a varratok geometriájára, gyártására, minőségére és vizsgálatára vonatkozó információkkal együtt az is, hogy hova és hogyan kell hegesztési varratokat készíteni.

Ez az ötödik kiadás összhangban van egyéb hegesztési szabványokkal és egyértelműen rendez olyan kérdéseket is, mint a kör vagy hosszúkás alakú lyukba hegesztett lyuk-pont varratok, vagy a kötés-előkészítés méretezése, valamint még az ábrák minősége is jobb lett.

Az MSZT várja azoknak a vállalkozásoknak, szervezeteknek a jelentkezését, amelyek érdekeltek az ISO 2553:2019 alkalmazásában és támogatni kívánják a magyar nyelvű változat elkészítését.

A szabvány magyar nyelvű változatának elkészítése érdekében szíveskedjen felvenni a kapcsolatot Szabó Józseffel, a Szabványosítási Titkárság főosztályvezetőjével.

Szabó József

2020. február

Kapcsolat

Szabó József​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 412 Hegesztés és rokon eljárásai

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!