Új szakértői bizottság a biodiverzitás témájában

A biodiverzitás az élet alapja – ennek köszönhetjük a levegőt, amelyet beszívunk, az élelmet, amelyet megeszünk, a gyógyszereket, amelyek életet mentenek és a vizet. A világgazdaság összes termelésének mintegy 40%-a biológiai termékeken, illetve folyamatokon alapul. Ugyanakkor, hogy mit jelent számunkra a természet szépségeiben gyönyörködni, az pénzben ki sem fejezhető. Összefoglalva: az emberi társadalom léte elképzelhetetlen a minket körülvevő élővilág nélkül. Mégis, a biodiverzitás csökkenése napjainkban is folyamatos. Általános tapasztalat, hogy minél kisebb egy ökológiai rendszerben a biodiverzitás, annál sérülékenyebb a rendszer; annál rugalmatlanabbul reagál a változásokra. 

De a föld és az élőlények túlzott kihasználása, az intenzív gazdálkodás, a levegőszennyezés és a klímaváltozás olyan mértékben csökkentik a biodiverzitást, hogy most már egyre gyakrabban szembesülünk természeti katasztrófákkal, élelem- és vízhiánnyal, zoonózisokkal (az állatokról emberre terjedő betegségekkel) stb. A biodiverzitás erősítése ezért a fenntartható fejlődés szempontjából is alapvető. A káros emberi tevékenység tömeges fajkihalásokhoz és az élőhelyek végzetes leromlásához, eltűnéséhez vezet.

Ezt felismerve az ISO létrehozott egy bizottságot, mely a világ különböző szakértőinek közreműködésével dolgoz ki szabványokat, hogy segítse a különféle szervezeteket ennek a célnak az elérésében. Ez az ISO/TC 331 Biodiverzitás műszaki bizottság, melynek titkárságát az AFNOR látja el. Feladatának a holisztikus megközelítést tekinti, a biodiverzitás témájával kapcsolatban a meglévő nemzeti és nemzetközi szaktudás összegyűjtését és integrálását.

Caroline Lhuillery, a bizottság vezetője elmondta, hogy az ISO/TC 331 küldetésének tekinti a különböző szervezetek – beleértve a kormányzatiakat is – és cégek támogatását abban, hogy stratégiájukban, döntéseikben és intézkedéseikben figyelembe vegyék a biodiverzitás szempontjait.

„Bolygónk földterületének háromnegyede és a tengeri környezet kétharmada jelentősen módosult az emberi tevékenység következtében, valós veszélyt jelentve így az emberiség számára.”

„Azt szeretnénk, hogy egészségesebb legyen a viszony a gazdaság és az ökoszisztéma között, olyan kapcsolat, mely egyszerre támogatja a biodiverzitás megőrzését és a fenntartható fejlődést. Átfogó megközelítés kell ennek eléréséhez.”

A bizottság jövőbeli szabványai felölelik az általánosan használni kívánt szabványosított szakkifejezéseket és meghatározásukat, a hatástanulmányok módszertanát, a stratégia és az akciótervek meghatározásának keretét, ellenőrző, felügyelő- és jelentéstételi eszközöket stb. Az ISO/TC 331 útmutatókat is tervez kiadni, olyan témákat érintve, mint ökológiai tervezés, természetalapú megoldások és releváns technológiák.

Ezek a szabványok lehetővé teszik majd a különféle szervezetek számára, hogy közvetlenül közreműködjenek a ENSZ 17 fenntartható fejlődési céljának elérésében (SDGs), különösen a 13.-ban (SDG 13), a klímaváltozással, a 14.-ben (SDG 14), a tengerek védelmével és a 15.-ben (SDG 15), a szárazföldi ökoszisztémák védelmével kapcsolatban. A bizottság munkája közvetetten a többi fejlődési célhoz is hozzájárul, mivel minden emberi tevékenység a biodiverzitáson alapul. 

Amennyiben a bizottság munkájában részt kíván venni, kérem, jelezze a megadott kapcsolattartó felé.

Forrás: az ISO honlapja, http://www.beagleproject.org/hu/information/?op_id=711

 

Zajdon Anna

2020. szeptember

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 331 Biodiverzitás

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!