Az új, korszerűsített szabvány hatása a veszélyes áruk szállítására

A veszélyes áruk szállítása megfelelő minőségügyi és biztonsági programokat igényel a helyi és a nemzetközi jogszabályoknak való megfelelés érdekében. Nemrég korszerűsítették azt a nemzetközi szabványt, amely az e programokra vonatkozó követelményeket tartalmazza.

Az ISO 16106 Veszélyes áruk szállítási csomagolása. Veszélyes áruk csomagolásai, közepes méretű szállítótartályok (IBC-k) és nagy méretű csomagolások. Útmutató az ISO 9001 alkalmazásához körvonalazza a veszélyes áruk csomagolásának gyártására és mérésére szolgáló eredményes minőségirányítási rendszer követelményeit.

Az ISO 9001-gyel, az ISO legismertebb minőségirányítási szabványával való együttes alkalmazásra dolgozták ki, hogy megfeleljen az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) veszélyes áruk szállítására vonatkozó ajánlásainak, az ENSZ mintaszabályzatának, amely az e tevékenységekre vonatkozó jogi követelményeket tartalmazza. A szabványt a közelmúltbeli felülvizsgálata során összehangolták mind az ISO 9001-gyel, mind az ISO 16495-tel (Csomagolás. Veszélyes áruk szállítási csomagolása. Vizsgálati módszerek). Kibővítették továbbá a nagy méretű csomagolásokra vonatkozó információkkal is.

Stephen Wilkins, a szabványt kidolgozó ISO műszaki bizottság elnöke elmondta, hogy az ISO 16106-on alapuló minőségirányítási rendszer bevezetése nemcsak a jogszabályok következetes betartása, hanem a vevők elvárásainak kielégítése szempontjából is megnyugtató.

Véleménye szerint a közlekedési ágazat összetett, gyakran és gyorsan változik. A jövőbeni jogszabályi igények és a vevők elvárásainak előrejelzése egyaránt kihívást jelent a veszélyes áruk csomagolásának tervezésében vagy gyártásában részt vevők számára. Az ISO 16106 és az ISO 9001 szabványokban bevezetett és közösen alkalmazott minőségirányításirendszer-alapú megközelítés biztosítja a harmonizációt a nemzetközi követelményekkel, lehetővé téve a kockázatok csökkentését és a folyamatos fejlesztést minden lépésben.

Az ISO 16106 az érintett témában lefedi a minőségpolitika kidolgozását, annak megvalósítását, a dokumentációt, a kommunikációt, a vezetés bevonásának fontosságát és a monitorozást.

A szabvány bármilyen szervezetre alkalmazható, függetlenül annak típusától vagy méretétől, illetve az általa nyújtott termékektől és szolgáltatásoktól.

 

Forrás: https://www.iso.org/news/ref2479.html

 

Czimer Gáborné

Antal Andrea

2020. március

Kapcsolat

Szabó József​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MCS 511 Csomagolás

ISO/TC 122/SC 3 Csomagolás. Csomagolási eszközökre, csomagolásokra és egységrakományokra vonatkozó teljesítménykövetelmények és vizsgálatok

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!