A CEN, a CENELEC és az EA megújította együttműködési megállapodását

Renewed cooperation agreement between EA and CEN-CENELEC - European  AccreditationA CEN (Európai Szabványügyi Bizottság), a CENELEC (Európai Elektrotechnikai Szabványügyi Bizottság) és az Európai Akkreditálási Együttműködés (EA) hivatalosan is megújította együttműködési megállapodását.

Az együttműködés a három szervezet között már régóta fennáll – az első együttműködési szerződést 2009 januárjában írták alá, majd 2016 februárjában újították meg. A mostani megújítás újabb három évre biztosítja a szabványosítás és az akkreditációs rendszer erejét, összefüggését és folyamatosságát az új jogszabályi keret alapján.

A megállapodás részeként, amely biztosítja a kapcsolatot az európai szabványosítási rendszer és az Európai Minőségi Infrastruktúra (European Quality Infrastructure) között, a CEN, a CENELEC és az EA egyetértett a közérdeklődésre számot tartó releváns információk rendszeres cseréjében, valamint részvétel fontosságában a releváns tanácsadó és műszaki bizottságokban. Az EA képviselői aktívan részt vesznek a CEN és CENELEC különböző tevékenységeiben, és elsősorban mint összekötő partner az 1. közös műszaki bizottság, Criteria for conformity assessment bodies (Megfelelőségtanúsító testületek követelményei) felé. Másfelől, a CEN és a CENELEC közgyűlése az Európai Akkreditációs Tanácsadó Testületbe képviselőnek delegálta Enda McDonnellt, a CEN igazgatótanácsának tagját és a National Standards Authority of Ireland (NSAI) szabványosítási és metrológiai igazgatóját.

A megújult egyezmény tartalmaz újdonságokat is – a személyes adatok védelmét illetően, melyeket az együttműködés keretében osztanak meg a GDPR-ral összhangban, valamint a CEN és a CENELEC kiadványainak szerzői jogi védelméről.

Az EA- az EU-tagállamok és az EFTA-tagok, valamint e szervezetek tagjelöltjei és az EU szomszédságpolitikájában részt vevők nemzeti akkreditációs testületeinek szövetsége. Az EA hivatalosan az Európai Akkreditáció infrastruktúrája az EK 765/2008 rendelet szerint, és azokat a szabványokat és útmutatókat alkalmazza, amelyek az akkreditáció szempontjából relevánsak.

 

Forrás: https://www.cencenelec.eu/News/Brief_News/Pages/TN-2020-043.aspx

 

Zajdon Anna

2020. október

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!