A koronavírus ellen a turizmus érdekében

Az ISO/TC 228 A turizmus és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások műszaki bizottság új témajavaslatot (ISO/NP PAS 5643) fogalmazott meg az alábbi címmel: A turizmus és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások. Intézkedések a Covid19 terjedésének csökkentése érdekében a turizmus területén.

A dokumentum követelményeket és ajánlásokat fogalmaz meg a különböző turisztikai szervezetek számára a koronavírus terjedésének csökkentése érdekében, hogy biztonságosabb szolgáltatásokat nyújthassanak mind a turistáknak, mind az ott élő lakosoknak.

A készülő dokumentum a teljes turisztikai értékesítési láncra kiterjed majd: a szálláshelyekre, a nemzeti parkokra, a strandokra, a turisták által bérelt közlekedési eszközökre, az utazási irodákra, a gyógyfürdőkre, az éjszakai szórakozóhelyekre, az éttermekre stb.

A koronavírus-járvány nagyon megrázta az idegenforgalmat mint az egyik legérzékenyebb ágazatot, melyet a világméretű lezárás érintett. Az első hullám után kiemelten fontos, hogy a turisztikai szervezetek olyan intézkedéseket hozzanak, melyekkel biztonságos körülmények között tudják nyújtani szolgáltatásaikat, mivel úgy tűnik, a járvány nem fog egyhamar megszűnni, s újabb hullám várható.

E dokumentum célja útmutatót adni az ágazatban lévő különböző szervezeteknek, hogy megelőzzék a vírus terjedését az alkalmazottak, a turisták, a helyi lakosok között az általános követelményeket, valamint a vírus mint rizikófaktor kezelése miatti különleges követelményeket betartva. Ezeknek az intézkedéseknek a megvalósításával minden egyes turisztikai ágazat biztonságosabb szolgáltatást nyújthat, és így visszaszerezhetik a turisták bizalmát.

 

A dokumentum a gyorsított eljárásnak köszönhetően várhatóan 2021 áprilisában jelenik majd meg.

 

Zajdon Anna

2020. szeptember

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 228 A turizmus és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások

MSZT/MCS 904 Turisztikai szolgáltatások és ökoturizmus

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!