Policiklusos aromás szénhidrogének meghatározása

2020. november 1-jén magyar nyelven megjelent a 86/278/EGK irányelvhez kapcsolódó MSZ EN 16181:2018 Talaj, kezelt biohulladék és iszap. Policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) meghatározása gázkromatográfiával (GC) és nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiával (HPLC) szabvány.

A policiklusos aromás szénhidrogének folyamatosan jelen vannak életünkben, mivel évente jelentős mennyiségben kerülnek a környezetbe szerves anyagok, például szén, fűtőolaj, benzin, fa, hulladék és növényi anyagok égetésével. Az emberi szervezetbe a PAH-ok a levegővel, az élelmiszerrel, az ivóvízzel és a dohányfüsttel kerülnek be, és mivel a PAH-vegyületek bizonyos része rákkeltő vagy mutagén, jelenlétüket folyamatosan figyelemmel kell kísérni és ellenőrizni.

E szabvánnyal a következő PAH-ok határozhatók meg:

Naftalin Fluorantén Benzo(a)pirén
Acenaftén Pirén Indeno(1,2,3-cd)pirén
Acenaftilén Benzo(a)antracén Dibenzo(a,h)antracén
Fluorén Krizén Benzo(g,h,i)perilén
Antracén Benzo(b)fluorantén  
Fenantrén Benzo(k)fluorantén  

 

Vizsgálatuk történhet tömegspektrometriás detektálással kombinált gázkromatográfiával (GC-MS) vagy nagy teljesítményű folyadékkromatográfiával (HPLC) UV-DAD-dal vagy fluoreszcenciás detektálással (HPLC-UV-DAD/FLD) kombinálva. A szabvány mind a GC-MS, mind a HPLC-módszereket tartalmazza.

A szabvány az alábbi mátrixok tekintetében alkalmazható és validált (a validálási eredményeket az A melléklet tartalmazza).

Mátrix

A validáláshoz felhasznált anyagok

Iszap

Kommunális iszap

Biohulladék

Friss komposzt

Talaj

Homokos talaj

 

 

A szabvány magyar nyelvű kidolgozásában aktívan részt vett László Ildikó, a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Laboratóriumi Osztály és Lakatos Miklós, valamint Erdélyi István a Magyar Víziközmű Szövetség képviseletében. Ezúton is köszönjük munkájukat!

Csík Gabriella

2020. november

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 713 Talajminőség és talajvédelem

CEN/TC 444 Vizsgálati módszerek a szilárd mátrixok környezeti jellemzéséhez

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!