Mesterséges intelligencia

Az Európai Távközlési Szabványosítási Intézet (ETSI) közzétett egy új kiadványt [White Paper on Artificial Intelligence (AI)], amely a mesterséges intelligencia kulcsfontosságú, az információs és kommunikációs technológiák (IKT) számára hatalmas lehetőségeket és új kihívásokat jelentő témaköreit ismerteti.

Ez az ETSI-kiadvány áttekinti az ETSI számos műszaki tevékenységét, amelyek figyelembe veszik a mesterséges intelligenciát. Ide tartoznak az 5G-rendszerek, a hálózatok optimalizálása, az adatvédelem/biztonság, az adatkezelés, a szemantikus interoperabilitás és valamennyi terület vizsgálatai. Mindegyik szakterület fontolóra vette a mesterséges intelligencia szempontjainak alkalmazását, ideértve az egészségügyi és emberi tényezőket is.

A jelenlegi Covid19-válság idején a kormányok a gyors IKT-ra és az adatok gyors elemzésére támaszkodtak a társadalmi és gazdasági szempontból szigorú intézkedések elrendelésével kapcsolatos döntéshozatalkor. Ez a zavaros és szorongató környezet sok embert arra ösztönzött, hogy pozitív megvilágításban vegyék fontolóra a mesterséges intelligencia szerepét az egészségügyi és társadalmi információk kezelésében. A mesterséges intelligencia a forgalmi csúcsok idején is segített a minőségi telekommunikációs szolgáltatások nyújtásában. Úgy látták, hogy a kormányzati döntések a rendelkezésre álló információk minőségétől függenek, és a jelenlegi adatmodellezés és -feldolgozás alig felel meg a pandémiával való megbirkózás hatalmas feladatának. Javítani kell a tanácsadás megbízhatóságát és időszerűségét, melyben a Big Data, a mesterséges intelligencia és az IKT nyilvánvalóan jelentős szerepet játszik. A mesterséges intelligencia fejlesztésének lendülete valószínűleg tovább növekszik majd, mivel a társadalom nagy kihívásokkal néz szembe az adatkezelés és a polgárokról való gondoskodás terén.

A mesterséges intelligencia egyre szélesebb körű alkalmazása kihat a globális üzleti és magánéletre, mely óriási lehetőségekkel, ugyanakkor kapcsolódó kockázatokkal is jár. Amint ebből a kiadványból kiderül, az ETSI-nek és más szabványosító szervezeteknek kiemelkedő szerepe van a mesterséges intelligencia jövőbeli elterjedésében. A most kialakuló globális trend arra törekszik, hogy a mesterséges intelligenciát a jövőben mindenki számára hasznossá tegye, figyelembe véve az Európai Unió és más nemzetközi, kormányzati és nem kormányzati szervezetek által meghatározott alapvető etikai értékeket.

A kiadvány megtekinthető az ETSI honlapján.

Nagy Gábor

2020. szeptember