Az ISO 2020. évi közgyűlése

A járványra való tekintettel az ez évi, Abu Dhabiba tervezett közgyűlés helyett az ISO 141 ország nemzeti szabványügyi szervezete 700-nál is több képviselőjének részvételével virtuális ülést tartott 2020. szeptember 24-én. Magyarországot (MSZT) Krantz Domokos főosztályvezető-helyettes (Európai kapcsolatok Állandó képviselő a CEN és CENELEC BT- és AG-ben) és Szabó József főosztályvezető képviselte.

A közgyűlésen az ISO elnöke, Eddy Njoroge és a titkára, Sergio Mujica beszámoltak a 2019. évi eredményekről és az ISO következő 10 éves stratégiájáról. A résztvevők megismerkedhettek az ISO elnökjelöltjével, Ulrika Francke-val (Svédország), aki előadásában bemutatkozott, ismertette szakmai tapasztalatait és megosztotta gondolatait az ISO fontos szerepéről.

2019-ben az ISO rekordszámú, 1638 szabványt és szabvány jellegű dokumentumot jelentetett meg, amellyel az ISO-szabványok száma 22 913-ra emelkedett, miközben az ISO-nak 164 nemzeti szabványügyi testület volt a tagja. A 2019. évi, mindenki számára hozzáférhető jelentés, amelynek címe Journey to a new strategy (Út egy új stratégiához), szavazással lesz elfogadva.

Az ISO stratégiája a következő tíz év feladatait és jövőképét mutatja be. Ezek megvalósítása érdekében három fő célt fogalmaztak meg:

– mindenhol használatos ISO-szabványok;

– a globális elvárások teljesítése;

– minden vélemény figyelembevétele.

E célokkal összhangban meghatározták a következő hat prioritást, amelyekre az erőforrásokat összpontosítani kell:

– az ISO-szabványok előnyeinek bemutatása;

– fejlesztés a szabványalkalmazók igényeinek teljesítése céljából;

– az ISO-szabványok kiadása, amikor piaci igény mutatkozik irántuk;

– a nemzetközi szabványosítás jövőbeli lehetőségeinek megragadása;

– az ISO tagjainak erősítése a képességek fejlesztésével;

– az ISO-rendszerben az integráció és a sokféleség előmozdítása.

A stratégiai célokat és prioritásokat rendszeresen értékelni és finomítani fogják. A Tanács a 2020. júniusi ülésén elfogadta az ISO 2021–2030. évi stratégiáját, amelyet szeptemberben terjesztett a tagok elé jóváhagyásra.

Az eredmények és a stratégia ismertetése mellett beszámoltak a Covid19-járvány hatásáról és az ISO reakciójáról is. A járvány terjedésének megakadályozására a kormányok korlátozták az utazásokat, az embereket arra kérték, hogy lehetőleg maradjanak otthon és tartsanak távolságot.

Az ISO-szabványok kidolgozásában hagyományosan kiemelt szerepük van az üléseknek, amelyekre a világ minden tájáról érkeznek résztvevők. Az utazások korlátozása ellenére az ISO-ban nem állt le a munka. Az üléseket virtuálisan (online) tartották meg és ennek köszönhetően az ISO 2020 februárja és júniusa között 690 új kiadványt (köztük 535 új ISO-szabványt) tett közzé. A központi titkárság személyzete zökkenőmentesen végezte otthonról a munkáját. A döntések során a legfontosabb szempont az ISO-közösség egészsége és a munka folytonosságának fenntartása volt.

Az ISO megértette, hogy a járvány elleni küzdelemhez az ISO nemzeti tagszervezeteinek is hozzá kell járulnia, ezért bizonyos ISO-szabványokat és a nemzeti kiadásaikat díjmentesen elérhetővé tettek a szerzői jogok védelmére vonatkozó szabályoknak megfelelően, csak olvasható formában. Az akcióhoz az MSZT is csatlakozott.

A Covid19-járvánnyal járó nehézségek ellenére az ISO közössége lehetőségként kezelte a helyzetet, és megtanulta virtuális eszközökkel, több szakértő részvétele mellett akár gyorsabban kidolgozni és elfogadni a szabványokat.

A körülményekre való tekintettel a közgyűlés idén csupán a legalapvetőbb beszámolókra és jelentésekre korlátozódott, igen rövid idő alatt lezajlott; nem volt lehetőség széles körű konzultációra a felmerülő témákhoz. Az ülés záró szakaszában a tagok néhány kérdést feltehettek a prezentálóknak, a szokásos vitákat és szavazásokat viszont áthelyezték az ISO online szavazási felületére az ülést követő időszakra, ezzel biztosítva a közgyűlés alapvető feladatának teljesítését.

Összefoglalva, az ISO médiacsapata által igen professzionális módon megszervezett és lebonyolított rendezvényt láthattunk, amelyen záró meglepetésként „ISO Band” néven az ISO 4 tagszervezetének vezető tisztségviselőiből álló együttes még egy néhány perces zenei produkciót is előadott, természetesen mindenki a saját otthoni irodájából közvetítve.

Szabó József

2020. október

Kapcsolat

Szabó József​

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!