Játszani jó! Megjelent a villamos játékok szabványának új kiadása!

Játszani jó, különösen villamos versenypályán irányítani a hajmeresztő sebességgel száguldó kisautókat, vagy a szőnyegen ülve vonatozni. A részletgazdagon kidolgozott játékautók a szobába varázsolják a benzingőzzel átitatott versenypályák hangulatát, az élethű mozdonyok a vadnyugat felfedezésének izgalmát vagy egy pályaudvar nyüzsgését. De játszani csak szabványosan szabad, élvezve a szabványok nyújtotta biztonságot!

A villamos játékok biztonsága nemzetközi szabvány második kiadása 2017-ben jelent meg, felváltva a 2003-as kiadást. Három évbe telt, mire sikerült kiadni az európai változatát, végül MSZ EN IEC 62115:2020 Villamos játékok. Biztonság (IEC 62115:2017 + COR1:2019) címmel magyar szabványként is megjelent.

A szabvány villamos biztonsági követelményeket ír elő olyan játékokra, amelyeknek legalább egy, villamosságtól függő funkciója van. A szabvány szerint a játékok olyan termékek, amelyeket vagy kizárólagosan vagy nem kizárólagosan 14 évnél fiatalabb gyermekek játékaiban való használatra terveztek, vagy egyértelműen arra szántak. Példák az e szabvány alkalmazási területéhez tartozó játékokra:

  • építőkészletek (az idősebbek még emlékezhetnek a Pajtás villamos építőkészletre);
  • kísérletezőkészletek;
  • funkcionális játékok (amelyeket úgy működtetnek és használnak, mint a felnőttek számára szánt termékeket, készülékeket vagy berendezéseket, és amelyek az ilyen termékek, készülékek vagy berendezések méretarányos modelljei lehetnek);
  • számítógépes játékok;
  • játék számítógépek.

E szabvány csak a játékok villamos biztonsági szempontjaira vonatkozik. A nem villamos szempontokat az MSZ EN 71 szabványsorozat tartalmazza. A szabvány tartalmazza a villamos játékokra vonatkozó általános vizsgálati feltételeket, a melegedés és rendellenes működtetés elleni védelem, a villamos szilárdság, a nedvességállóság, a mechanikai szilárdság, a vezetékek és huzalok védelmének, a hő- és tűzállóság, valamint a légközök és kúszóáramutak követelményeit.

Az előző kiadás óta a három módosítás kiadására a játékiparban bekövetkezett játékfejlesztések, az újfajta játékok megjelenése miatt került sor. Ideje volt az egyre nehezebben kezelhető módosításokat egybeszerkesztve újra kiadni a szabványt. Az új kiadás a következő jelentős műszaki változásokat tartalmazza az előző kiadáshoz képest:

  • átírták és módosították a vizsgálatok általános feltételeit, és módosították a csökkentett vizsgálat kritériumait;
  • a gombelemekkel ellátott játékokra és a felhúzható játékokra vonatkozó új figyelmeztetések készültek, valamint az elemek hozzáférhetőségére vonatkozó követelményeket frissítették;
  • kiegészítették a gyermekek fölé helyezhető játékokra és az egyéb berendezésekhez kapcsolódó játékokra vonatkozó előírásokat;
  • módosították az optikai sugárzást kibocsátó forrásokat tartalmazó játékok biztonságára vonatkozó követelményeket, lehetővé téve a LED-ekre vonatkozó meghatározott elérhető kibocsátási határértékek (AEL) betartásának ellenőrzését, egyúttal frissítették a játékok optikai sugárzásának mérésére vonatkozó részleteket;
  • a szabvány kiegészült a ráülős játékjárművek távirányítóinak biztonsági követelményeit tartalmazó melléklettel.

Az MSZ EN IEC 62115:2020 nem tartalmaz európai közös módosításokat, ezeket a párhuzamosan megjelenő A11 módosítás tartalmazza. A módosítás 31 oldal terjedelmű, főként a figyelmeztetések, európai igényeknek megfelelő, átformálását tartalmazza, valamint az európai biztonsági rendeleteknek, előírásoknak megfelelően formálja át a szabvány követelményeit. A módosítás megadja a szabvány és az EU-irányelvek kapcsolatát. A szabvány az Európai Unióban csak az A11 módosítással együtt alkalmazható.

A szabványt az MSZT/MB 810 Háztartási villamos készülékek szabványosító bizottság gondozza. A korábbi kiadású MSZ EN 62115 magyar nyelven is elérhető volt, azonban az új kiadás egyelőre angol nyelvű. A szabvány magyar nyelvű bevezetésének támogatása érdekében keresse munkatársainkat a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen.

 

Kosák Gábor

2020. szeptember

Kapcsolat

Kosák Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 810 Háztartási villamos készülékek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!