Onlineszerencsejáték-felügyelet

A mai gyors technológiai fejlődés hatására kiemelkedően fontossá vált az adatvédelem, ezen belül az online adatok védelme. Az online szerencsejáték során megadott adatok különösen érzékenyek, de ahhoz, hogy ezeket az Európai Unióban megfelelően kezeljék, tárolják és dolgozzák fel, fontos az önkéntesen alkalmazható, de egységes szabályozás. Ezt segíti a CEN/TC 456 Jelentéskészítés az online szerencsejáték felügyeletének támogatásához műszaki bizottság által kidolgozás alatt álló prEN 17531 A tagállami szerencsejáték-szabályozó hatóság jelentése az onlineszerencsejáték-szolgáltatások felügyeletének támogatásáról szabvány.

A szabvány célja, hogy megkönnyítse a tagállami szabályozó hatóságok onlineszerencsejáték-felügyelettel kapcsolatos munkáját, adatkezelését, valamint különböző jelentések gyűjtését és tárolását. Mivel az egyes tagállamok onlineszerencsejáték-szabályozása eltérő lehet, ezért bizonyos mértékű szabad mozgásteret biztosít a szabvány alkalmazásában – nem írja elő kötelező jelleggel a szabályozó hatóságoknak a jelentési követelmények bevezetését vagy módosítását, sem az üzemeltetők vagy szolgáltatók működésének engedélyezésére vonatkozó szabályokat. Különböző jelentési modelleket mutat be, meghatározza az online szerencsejátékban előforduló adattípusokat, valamint bemutatja a különböző játéktípusokra vonatkozó jelentések elkészítésének felépítését.

Tekintettel a szerencsejáték sokszínű szabályozására és a harmonizáció hiányára, a szabvány célja a szabályozó hatóságok, az üzemeltetők és a szolgáltatók adminisztratív terheinek csökkentése, a különböző jelentési követelmények lefektetése, a fogyasztók védelme, a működés átláthatósága, valamint a fogadások tárgyát képező mérkőzések rögzítésének biztosítása.

A készülő új szabvány, a prEN 17531 az alapadatokat azonosítja a jelentéshez a tagállamok szabályozó hatóságai részére, főként a megfelelőség megállapításához szükséges releváns információkat. Célja növelni a jelentés és az ellenőrzés hatékonyságát, valamint megteremteni Európában az onlineszerencsejáték-adatok cseréjének és összevetésének lehetőségét.

Kámán Gergely

2020. október

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

CEN/TC 456 Jelentéskészítés az online szerencsejáték felügyeletének támogatásához

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!