Biztonságban a csúszós utakon

Az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) kiadta az EN 16662-1:2020 Közúti járművek. Tapadást segítő segédeszközök személygépkocsik és személyszállító gépjárművek gumiabroncsaihoz. 1. rész: Általános biztonsági és teljesítménykövetelmények című szabványt.

Ez a hiánypótló szabvány vizsgálati módszereket határoz meg az üzemeltetés és az utazók biztonsága érdekében. A szabvány alkalmazható a tapadást segítő segédeszközök összes típusára, úgymint a hóláncokra, a hazánkban még nem igazán elterjedt csúszásgátló kerékhuzatokra vagy a hibrid segédeszközökre. A szerkezeti, kopási és teljesítménykövetelmények, valamint a hóban és jégen elvégzett összehasonlító vizsgálatok követelményei segítik a gyártókat abban, hogy termékeik a lehető legjobb minőségűek és a legbiztonságosabbak legyenek. A szabványban megfogalmazott követelmények minden tapadást segítő segédeszközre vonatkoznak, függetlenül a felhasznált anyagtól vagy az alkalmazott technológiától.

E szabvány nagy előrelépést jelent a kedvezőtlen időjárási viszonyok között autózó, a határokat átlépő járművezetők biztonsága tekintetében.

Az MSZ EN 16662-1:2020 szabványt az MSZT 2020. október 1-jén tette közzé címoldalas jóváhagyó közleménnyel, így az egyelőre még csak angol nyelven érhető el.

A szabvány magyar nyelvű bevezetésének támogatása érdekében keresse munkatársainkat a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen.

Forrás: https://www.cencenelec.eu/News/Brief_News/Pages/TN-2020-040.aspx

Kámán Gergely

2020. október

Kapcsolat

Kámán Gergely

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MCS 304 Közúti járművek, belső égésű motorok

CEN/TC 301 Közúti járművek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!