Élelmiszerszabványok magyar nyelven

2020 márciusában az alábbi, élelmiszer-témakörbe tartozó szabványok jelentek meg magyar nyelven, az Agrárminisztérium támogatásával.

MSZ ISO 3728 Jégkrém és tejalapú jégkrém. Az összes szárazanyag-tartalom meghatározása (referencia-módszer)

A szabvány referencia-módszert ír elő a jégkrém, a tejalapú jégkrém és a hasonló termékek összes szárazanyag-tartalmának meghatározására. Leírja az ajánlott mintavételi módszert, melyet részletesen az ISO 707 tartalmaz, továbbá a minta előkészítését és a vizsgálati eljárást.

MSZ EN ISO 17189 Vaj, étkezési olajemulziók és kenhető zsírok. A zsírtartalom meghatározása (referencia-módszer) (ISO 17189:2003)

Ez a szabvány a vaj, az étkezési olajemulziók és a kenhető zsírok (margarin, növényi olajokból készült kenhető készítmények, tejalapú kenhető készítmények és kevert kenhető készítmények) zsírtartalmának vizsgálati módszerét írja elő.

A használandó vegyszerek és eszközök felsorolása után a szabvány leírja a vizsgálati eljárás, a vakpróba, illetve a zsírgyűjtő edény előkészítése, a vizsgálati mintarész előkészítése, végül a számítás menetét.

 

MSZ EN 13805 Élelmiszerek. Nyomelemek meghatározása. Nyomás alatti feltárás

Ez a szabvány az MSZ EN 13805:2002 helyébe lépett. A két kiadás közötti főbb különbség – az egyes fejezetek átszerkesztése, átdolgozása és kiegészítése – részleteit az európai előszó tartalmazza.

Ez a szabvány az élelmiszerek nyomás alatti feltárásának módszerét írja le nyomelemek meghatározására. Ezt a módszert az atomabszorpciós (láng, elektrotermikus (ET), hidrid, hideg gőz) technikákhoz és ICP-MS-hez kapcsolódóan körvizsgálattal ellenőrizték. Egyéb technikák, mint pl. az ICP-OES, a voltammetria vagy az atomfluoreszcencia, ezzel az európai szabvánnyal együtt használhatók.

MSZ EN 13804 Élelmiszerek. Az elemek és ezek kémiai formáinak meghatározása. Általános szempontok és egyedi követelmények

Ez a szabvány az MSZ EN 13804:2003 helyébe lépett, melyet újraszerkesztettek, a szövegezését pontosították, átdolgozták, kiegészítették és egyes fejezeteit elhagyták.

A szabvány az élelmiszerekben lévő elemek és ezek kémiai formái meghatározási módszereinek kiválasztásához ír elő teljesítménykritériumokat, továbbá teljesítménykövetelményeket és teljesítményjellemzőket, valamint a laboratórium felszerelésére, a minta-előkészítésre és a vizsgálati jegyzőkönyvre vonatkozó irányelveket tartalmaz.

MSZ ISO 1738 Vaj. A sótartalom meghatározása

Ez a szabvány a vaj sótartalmának meghatározására ír elő módszert. A módszer minden típusú vaj esetében alkalmazható, amely 0,1% (m/m)-nél több sót tartalmaz.

 

Zajdon Anna

2020. március

Kapcsolat

Szalay Anna

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 605 Tej és tejtermékek

MSZT/MB 603 Gyümölcs-, zöldség- és hústermékek, alkoholmentes italok, cukor, keményítő, valamint ezek, a besugárzott élelmiszerek és a fűszerek vizsgálatai

ISO/TC 34/SC 5 Tej és tejtermékek

CEN/TC 302 Tej és tejtermékek. Mintavétel és elemzési módszerek

CEN/TC 275 Élelmiszer-vizsgálatok horizontális módszerei

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!