Tömör fából készült burkolatok termékszabványa

2020. november 1-jén jelent meg az EN 14915 Beltéri és kültéri burkolatok tömör fából. Jellemzők, követelmények és megjelölés szabvány új kiadásának magyar nyelvű változata. A dokumentum tartalmazza a CEN által 2017 áprilisában jóváhagyott A1 módosítást és a 2019 júliusában jóváhagyott A2 módosítást.

Az MSZ EN 14915:2013+A2:2020 az MSZ EN 14519, az MSZ EN 15146 és az MSZ EN 14951 szerinti termékekre vonatkozik, illetve egyéb más kültéri és beltéri burkolati célra felhasznált tömör fa termékekre is. Az EN 14915 a kezelt, a kezeletlen és a felületi bevonattal ellátott termékekre is vonatkozik, beleértve a hőkezeléssel vagy kémiai eljárással módosított faanyagokat, továbbá az ékcsapozott fogazott és él mentén ragasztott termékeket is.

A dokumentum nem vonatkozik a merevítőelemként felhasznált burkolatokra, a kültéri és beltéri álmennyezetek fa burkolataira, a felületkezelési, bevonatképzési vagy módosítási eljárásokra, illetve a rétegelt lemezekből gyártott termékekre.

A szabvány meghatározza és előírja a vonatkozó jellemzőket és – az ezek meghatározására – megfelelő vizsgálati módszereket a tömör fából készült, kültéri és beltéri fal- és mennyezetburkolatok céljára felhasznált termékekre: megadja e termékek teljesítményállandóságának értékelési és ellenőrzési (AVCP-) rendszerét és a termékek megjelölésének követelményeit.

A szabvány 1. táblázata, valamint 1. és 2. ábrája megismétli és új információkkal egészíti ki a 2006/213/EK (OJEU L79/27, 2006. 03. 16.) Bizottsági Határozat 2. táblázatát, valamint a. és b. ábráját, ezáltal tágabb kitekintésben értelmezi a tömör burkolatok tűzzel szembeni viselkedési teljesítményét, amennyiben további vizsgálat nélkül osztályba sorolható, illetve további előírásokat ad, amennyiben ez nem lehetséges.

Ezenkívül a szabvány érinti a veszélyes anyagok és egyéb veszélyes anyagok kibocsátásának kérdését, továbbá a burkolatok páraáteresztő, hangelnyelő, hővezető képességét és rögzítési ellenállási tulajdonságait. Külön mellékletek tartalmazzák a feltüntetendő formaldehidosztályokat, valamint egy egyszerűsített kódrendszert a termék jellemzőinek megadására.

 

Bernáth Csaba

Zajdon Anna

2020. november

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MCS 622 Fűrészáru és fűrészrönk

CEN/TC 175  Hengeres faanyagok és fűrészáru

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!