Új nemzetközi szabványsorozat az internetre csatlakoztatható médiaeszközökről

A tárgyak internete (IoT) forradalmasította világunkat – mindennapi életünk tárgyait összeköti, intelligenssé és interaktívvá teszi, mely az internetre csatlakoztatható audio- és videoeszközök esetében is igaz. Az ISO/IEC új szabványsorozata lehetővé teszi ezeknek az eszközöknek a szinkronizációját, ami elengedhetetlen a fejlődéshez.

Az internetre csatlakoztatható médiaeszközök megváltoztatják világunkat, óriási mennyiségű adat átvitelét bonyolítják le, amely mellett a szinkronizáció és az összeférhetőség is nagyon lényeges. Az új ISO/IEC 23093 sorozat az internetre csatlakoztatható médiaeszközök követelményeit és közös nyelvét adja meg, amely segíti a médiaeszközök, -applikációk és -szolgáltatások összehangolását, ezenkívül részletezi a médiaeszközök számára a hatékony adatáramláshoz szükséges alkalmazásprogramozási felületeket (API) és specifikációkat.

A szabványsorozat olyan keretet biztosít, mely technológiáktól és nemzeti határoktól független, és lehetővé teszi a nagy méretű, internetre csatlakoztatható médiaeszközökből kikerülő adatok tárolását, elemzését, értelmezését és visszakeresését. Ezáltal ezek a szabványok lehetővé teszik a nagy méretű interoperábilis médiaeszközök felismerését.

A sorozat első két szabványa nemrég jelent meg, ezek meghatározzák az API-t és azokat az eszközöket, melyeket az applikációk adatcseréje során használunk.

Az ISO/IEC 23093-2 Information technology. Internet of media things. Part 2: Discovery and communication API meghatározza azokat az API-kat, amelyek a hálózatra csatlakoztatott médiaeszközöket azonosítják és amelyek lehetővé teszik az azok közötti kommunikációt. 

Az ISO/IEC 23093-3 Information technology. Internet of media things. Part 3: Media data formats and APIs eszközöket ad meg az átvitt adatok leírására, mint pl. az alkalmazott API-k médiaérzékelőit és elemzőit.

A szabványsorozat ez évben megjelenő további két része a felépítéssel, a referenciaszoftverrel és a megfelelőséggel foglalkozik. 

Teruhiko Suzuki, a szabványsorozatot kidolgozó ISO/IEC műszaki bizottság vezetője rámutatott, hogy számtalan olyan terület van, ahol ez a technológia költségcsökkentést eredményez és javítja az emberek életminőségét.

Suzuki elmondta: „az egészségügyben, pl. az okos szemüvegek a gyengénlátókat segítik, míg a testre helyezhető érzékelők a cukorbetegeknek nyújtanak segítséget az inzulinszintjük ellenőrzésében – hogy csak néhány példát említsünk e forradalmi technológia alkalmazásai közül.” További példák e technológiára az IP-kamerákkal való intelligens tűzoltás és az okos eszközök gyártásának különböző aspektusai. 

Az ISO/IEC 23093 szabványsorozatot az ISO/IEC JTC 1 Information technology műszaki bizottság SC 29 Coding of audio, picture, multimedia and hypermedia information albizottsága dolgozta ki, melynek titkárságát a JISC, a Japán Ipari Szabványügyi Bizottság látja el.

 

Zajdon Anna

Nagy Gábor

2020. április

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

ISO/IEC JTC 1 Informatika (Information Technology)

MSZT/MB 819 Informatika

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!