Természetes fény épületekben

Új szabványként jelent meg az MSZ EN 17037 Természetes világítás épületekben, amelynek forrásszabványát a CEN/TC 169 Alkalmazott világítástechnika európai szabványosító bizottság készítette el. Október 1-jével a Magyar Szabványügyi Testület a szabvány magyar nyelvű változatát is kiadta.

A természetes fény jelentős mértékben hozzájárulhat a belsőterek világításához, kiemelkedően jó színvisszaadást biztosít, és a helyiség belső felületeinek megfelelő megvilágításával a mesterséges világításra használt villamos energia mennyisége is csökken. A természetes fényt beengedő bevilágítók vizuális kapcsolatot biztosítanak a külvilággal, továbbá hozzájárulnak a bent tartózkodók jó közérzetéhez azzal, hogy lehetővé teszik a napfény bejutását (a benapozást) a belsőterekbe. Ez különösen fontos pl. lakások, kórházak és óvodák esetében, melyek helyiségeiben az év nappali óráinak jelentős részében természetes fényt kell biztosítani. A természetes fény hasznosításának lehetősége elsősorban az épület helyszínén rendelkezésre álló természetes fény mennyiségétől (azaz a helyszín éghajlatától) függ, másodsorban pedig az épület közvetlen környezetének kialakításától, a bevilágítók beépítésétől, azok közvetlen környezetétől, szerkezeti kialakításától, továbbá a belsőterek jellemzőitől.

A szabvány a természetes fény nyújtotta lehetőségek kiaknázásában és jól megvilágított belsőterek tervezésében segíti az építészeket. Meghatározza belsőterek természetes fénnyel való megvilágításának ama tényezőit, melyek a megfelelő látás, továbbá a vizuális kapcsolat biztosításához szükségesek, és tájékoztatást ad arról, hogyan korlátozható a káprázás. E dokumentum meghatározza a természetes világítás feltételeinek értékelésére használt mutatókat, továbbá méretezési és ellenőrzési alapelveket is közzétesz. Ezeknek az alapelveknek köszönhetően kezelhető a természetes fény nappalok, illetve teljes év során tapasztalható változása.

A járványhelyzet javulásával tervezzük e szabványról szakmai fórum rendezését.

A belsőtéri munkahelyekre vonatkozó világítási előírásokat, beleértve a látási feladatok megfelelő teljesítéséhez kapcsolódó követelményeket, a szintén magyar nyelven is elérhető MSZ EN 12464-1:2012 Fény és világítás. Munkahelyi világítás. 1. rész: Belső téri munkahelyek című szabvány tartalmazza.

A szabvány magyar nyelvű kiadását a VELUX Kft. támogatta.

 

Kosák Gábor

2020. október

Kapcsolat

Kosák Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 838 Világítástechnika

CEN/TC 169 Alkalmazott világítástechnika

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!