Nettó nulla energiafogyasztás felé

A Covid19 hatására csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátásának mennyisége, de a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legutóbbi jelentése szerint még mindig nem a szükséges mértékben. Az IEA minden évben kiadja a World Energy Outlook (A világ energetikai kilátásai) című kiadványát. Az idei, 2020-as dokumentum a következőket állítja: Ahhoz, hogy 2050-re elérjük a nettó nulla energiafogyasztást, az elkövetkező tíz évben drámai, eddig sose alkalmazott lépéseket kell megtennie mindenkinek – a kormányoknak, az energiatársaságoknak, a befektetőknek és az állampolgároknak egyaránt.

De ez nem lehetetlen. A nemzetközi szabványok stratégiai eszközökkel segítenek minket a nettó nulla energiafogyasztás elérésében és a fenntartható jövő megvalósításában.

Az alábbiakban ezekre látunk példát:

  1. Ökológiai lábnyom kiszámítása

Amíg az ember nem végez számításokat, addig nem tud változtatni. Az ISO 1406x szabványsorozat hasznos eszközöket ad a különböző szervezetek kezébe ezzel kapcsolatosan. A sorozat első része, az MSZ EN ISO 14064-1:2019 Üvegházhatású gázok. 1. rész: Előírások és útmutatás üvegházhatású gázok kibocsátására és kivonására irányuló, szervezeti szintű számszerűsítésre és jelentéstételre segít az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának meghatározásában. Leírja, hogyan lehet az ilyen kibocsátások forrásait számba venni, illetve ezeket a kibocsátásokat csökkenteni. Ezenkívül könnyű ellenőrzést és összehasonlítást tesz lehetővé, leegyszerűsítve annak eldöntését, hogy mely tevékenységek működnek és hoznak eredményt, s melyek nem.

  1. Okos utazás

Az egyik helyről a másikra való eljutás egyes módjai jelentős szerepet játszanak az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésében. Az ISO 37161:2020 Intelligens közösségi infrastruktúra. Útmutató az intelligens közlekedési eszközök energiamegtakarításához közlekedési vállalatok, helyi önkormányzatok és kormányok, illetve ipari szereplők számára ad útmutatót, hogyan csökkentsék a személyek, az áruk és a posta szállításának energiaköltségeit. Alkalmazható energiacsökkentési módokat, valamint ezeknek az intézkedéseknek a fenntarthatóságát és ellenőrzését írja le.

  1. Napenergia-hasznosítás

„Úgy látom, a napenergia lesz az új király a világ elektromosságpiacán. A jelenlegi politika eredményeképpen 2022 után minden évben újabb csúcsokat dönt majd meg a telepítés mértéke” – nyilatkozta Dr. Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója.

A napenergia népszerűsítése érdekében az ISO számtalan szabványt adott ki, melyek katalizátorként működhetnek az új technológiák esetében, és maximalizálhatják a bennük rejlő lehetőségeket. Ennek egyike az ISO 9459-1 Napenergiával működő fűtőberendezések. Háztartási vízmelegítő rendszerek. 1 rész: Teljesítményértékelő eljárások beltéri vizsgálati módszerek alkalmazásával módszert ad a napenergiával működő fűtőberendezések termikus teljesítmény alapján történő értékeléséhez, így ezek a rendszerek nemzetközi szinten összevethetők.

  1. Szén-dioxid-leválasztás

A fákhoz hasonlóan a szén-dioxid-leválasztás technológiája jelentős szerepet játszik a kibocsátások csökkentésében – a szén-dioxidot a füstgázból vegyi eljárással kiválasztják, majd egy geológiai képződmény alkotta tárolóba sajtolják.

Az ISO számtalan szabványt és útmutatót adott ki ezzel a technológiával kapcsolatban, mint pl. az ISO 27914-et Szén-dioxid-leválasztás, -szállítás és geológiai tárolás. Geológiai tárolás, mely követelményeket és ajánlásokat fogalmaz meg a CO2 biztonságos geológiai tárolásával kapcsolatban a környezet és az emberek védelme érdekében.

  1. Környezetbarát, zöld épületek

Az épületek a világ energiafogyasztásának jelentős részét teszik ki, így energiahatékonyságuk és környezeti teljesítményük óriási befolyással van az üvegházhatású gázok kibocsátásának összmennyiségére. Az ISO 52000-1 és -2 (MSZ EN ISO 52000-1:2017 Épületek energetikai teljesítőképessége. Átfogó kiértékelés. 1. rész: Általános keretrendszer és eljárások) átfogó módszert ad az energetikai teljesítőképesség felmérésére a primerenergiát illetően, úgymint fűtés, hűtés, világítás, szellőztetés és háztartási melegvíz-használat. Alacsony szén-dioxid-kibocsátású megoldásokat ad az épületek energiahasználatát illetően, támogatja az épülettervezés és -fenntartás új technológiáit és megközelítéseit.

 

Zajdon Anna

2020. december

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 163 Hőteljesítmény és energiahasználat épített környezetben

ISO/TC 265 Szén-dioxid-leválasztás, -szállítás és geológiai tárolás

ISO/TC 180/SC 4 Rendszerek. Hőteljesítmény, megbízhatóság és tartósság

ISO/TC 268/SC 1 Fenntartható városok és közösségek

ISO/TC 207/SC 7 Üvegházhatású gázok kezelése és kapcsolódó tevékenységek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!