Megjelent az új trafószabvány!

14 év után, 2019-ben megjelent az EN IEC 61558-1 Teljesítménytranszformátorok, tápegységek, indukciós tekercsek és hasonló termékek biztonsága. 1. rész: Általános követelmények és vizsgálatok európai szabvány harmadik kiadása. A szabványt várhatóan márciusban jóváhagyó közleménnyel (angol nyelven) vezetjük be.

Magyarország elévülhetetlen érdemeket szerzett a transzformátorok fejlesztése és gyártása terén. 1885-ben jelent meg Zipernowsky Károly, Déri Miksa és Bláthy Ottó Titusz szabadalma, mely megoldotta a transzformátoron alapuló villamosenergia-elosztás és energiaátvitel kérdését, s lehetővé tette a fogyasztóhelyek függetlenítését egymástól. Az energiaelosztási és -átviteli rendszer rövid idő alatt meghódította a világot. A két világháború között és a 20. század második felében a világ számos országába kerültek magyar gyártású teljesítménytranszformátorok.

A transzformátorok szabványosításának magyar bizottsága az MSZT/MB 802 Teljesítménytranszformátorok műszaki bizottság. A bizottság tagjai, a Ganz Villamossági művek jogutódja, a CG Electric Systems Hungary Zrt. és a Siemens Zrt. támogatásával a nemzetközi szabványosításnak is aktív résztvevője, az IEC/TC 14 bizottság teljes jogú szavazásra jogosult tagjai vagyunk és munkacsoportjaiban több magyar képviselőnk is dolgozik.

A transzformátorokra két fontos szabványsorozat vonatkozik. Az MSZ EN 61558 sorozat a teljesítménytranszformátorok biztonsági kérdéseivel foglalkozik, míg az MSZ EN 60076 sorozat az általános előírásokat (tulajdonságok, üzemeltetés) tartalmazza.

Az EN IEC 61558-1 legfrissebb kiadása rengeteg változtatást tartalmaz elődjéhez képest. Például új jelképeket ad meg a túlfeszültség-kategóriák jelölésére, a legnagyobb telepítési magasságra (ha ez nagyobb, mint 2000 m), a dugós hálózati csatlakozásra, a legkisebb hőmérsékletre (még szállítás közben is). A szabvány új szimulációs terhelési vizsgálatokat tartalmaz és új, 750 V feletti részleges kisülési vizsgálatot ismertet az FIW-konstrukciókra. Tárgyalja továbbá a burkolatok védettségi fokozatainak módosítását (IP-kód). A szabvány 17 mellékletet foglal magában.

A korábbi kiadású MSZ EN 61558-1 magyar nyelven is elérhető volt, azonban az új kiadás (várhatóan márciustól) angol nyelven lesz elérhető. A szabvány magyar nyelvű bevezetésének támogatása érdekében keresse munkatársainkat a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen.

 

Kosák Gábor

2020. január

Kapcsolat

Kosák Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 802 Teljesítménytranszformátorok

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!