A hálózati feszültség minősége

A Magyar Szabványügyi Testület 2020. január 1-jén közzétette az MSZ EN 61000-4-30:2015 Elektromágneses összeférhetőség (EMC). 4-30. rész: Vizsgálati és mérési módszerek. A hálózati feszültség minőségének mérési módszerei (IEC 61000-4-30:2015) című szabvány magyar nyelvű változatát.

Ez az európai szabvány a hálózati feszültség minőségi paramétereinek mérési módszereit és az eredmények értelmezését határozza meg az 50/60 Hz-es alapfrekvenciájú, váltakozó áramú erősáramú rendszerek esetén. Minden egyes vonatkozó paraméter esetében a mérési módszereket úgy írták le, hogy azok megbízható és megismételhető eredményeket adjanak, függetlenül a módszerek megvalósításától. E szabvány a helyszíni mérésekre vonatkozik, az e szabványhoz tartozó paraméterek mérése az erősáramú rendszereken fellépő vezetett jelenségekre korlátozódik.

A hálózati feszültség minőségére vonatkozóan az e szabványban figyelembe vett paraméterek: a hálózati frekvencia, a tápfeszültség nagysága, a villogás (flicker), a tápfeszültség letörései és túllendülései, a feszültségkimaradások, a tranziens feszültségek, a tápfeszültség aszimmetriája, a feszültségharmonikusok és közbenső feszültségharmonikusok, a hálózati jelfeszültségek, a gyors feszültségváltozások, valamint az árammérések.

A 2 kHz és 150 kHz közötti kibocsátásokat a tájékoztató C melléklet, míg a csökkenést és növekedést a tájékoztató D melléklet tárgyalja.

Ez a kiadás a következő fontosabb műszaki változtatásokat tartalmazza az előző kiadáshoz képest:

a) az áram mérési módszere, mely korábban tájékoztatás volt, most előírás, néhány változással;

b) kiegészítés az RVC (gyors feszültségváltozás) mérési módszerével;

c) kiegészítés a 2 kHz és a 150 kHz közötti tartományba eső vezetett zavarkibocsátások mérési módszereivel, melyet a tájékoztató C melléklet tartalmaz;

d) a csökkenés és növekedés paraméterei a tájékoztató D mellékletbe kerültek;

e) az A- és S-osztályú mérési módszereket meghatározzák és tisztázzák, míg a B osztály mérési módszereit a tájékoztató E mellékletbe helyezték át, figyelembe véve annak későbbi eltávolítását;

f) a mérési módszereket e szabvány továbbra is tartalmazza, de a befolyásoló mennyiségekre vonatkozó felelősség, a működési és vizsgálati eljárások átkerültek az IEC 62586-2-be.

 

Nagy Gábor

2020. február

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MCS 847 Elektromágneses összeférhetőség (EMC)

IEC/TC 77 Electromagnetic compatibility

CLC/TC 210 Electromagnetic compatibility

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!