A laboratóriumi biológiai kockázatok csökkentése

A betegségek diagnosztizálásától kezdve a tudományos kutatásig a biológiai anyagok laboratóriumokban vagy más helyeken való kezelése elkerülhetetlen számos iparágban, ám ez nem jár veszélyek nélkül. A biológiailag veszélyes anyagok kockázatainak megfelelő menedzselése csökkenti a balesetek előfordulását, a káros környezeti hatásokat, továbbá elősegíti az idő és más erőforrások hatékonyabb felhasználását. A 2019 novemberében közzétett új nemzetközi irányítási rendszerszabvány ebben kíván segítséget nyújtani.

A SARS*, a pandémiás vírusok és a kórokozók rosszindulatú felhasználására irányuló fenyegetések ráébresztették a világot a biológiai anyagok kockázataira, továbbá a kezelésükhöz szükséges szigorú, kockázatbiztos módszerek alkalmazásának fontosságára. A biológiai kockázatok irányítási rendszerének bevezetése kulcsfontosságú lépés afelé, hogy lehetővé tegye egy szervezet számára a tevékenységeihez kapcsolódó biológiai anyagokkal vagy azok őrzésével kapcsolatos kockázatok eredményes azonosítását, felügyeletét és kezelését.

Az ISO 35001 A biológiai kockázatok menedzselése laboratóriumok és más kapcsolódó szervezetek számára az első nemzetközi irányítási rendszerszabvány ezen a területen. Követelményeket és útmutatást határoz meg olyan szervezetek számára, amelyek biológiai ágensekkel dolgoznak.

Patty Olinger, a szabványt kidolgozó munkacsoport vezetője elmondta, hogy bár számos regionális vagy nemzeti szabvány létezik a témában, az ISO 35001 az első, amely összehangolja a kockázatok menedzselését és a szabályozó követelmények teljesítését a mindenhol elismert legjobb nemzetközi gyakorlat megvalósítása érdekében.

„Az ISO 35001 egy ütemtervet nyújt a szervezetek és az egyének számára biológiai kockázati programjaik megszervezésének, szisztematikus irányításának és felépítésének módjával kapcsolatban. Ez egyre fontosabb a globális közegészségügyi infrastruktúránk védelme szempontjából, mivel világunk egyre integráltabbá válik” – tette hozzá.

A dokumentum alkalmazható minden olyan laboratóriumra vagy más szervezetre, amely veszélyes biológiai anyagokkal foglalkozik, tárolja, szállítja és/vagy ártalmatlanítja azokat. Célja a meglévő nemzetközi laboratóriumi szabványok kiegészítése, ugyanakkor nem szánják azoknak a laboratóriumoknak, amelyek mikroorganizmusok és/vagy toxinok, illetve génmódosított anyagok jelenlétét vizsgálják élelmiszerekben vagy takarmányban.

 

Forrás: https://www.iso.org/news/ref2472.html

* Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS) – Súlyos Akut Légzőszervi Szindróma

 

Czimer Gáborné

2020. február

Kapcsolat

Czimer Gáborné

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MCS 211 Orvostechnika

ISO/TC 212 Klinikai laboratóriumi vizsgálatok és in vitro diagnosztikai vizsgálati rendszerek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!