A felkészülés soha nem késő

Kihívásokkal teli időszakban élünk. A koronavírus személyi egészségre gyakorolt közvetlen hatásai mellett valószínűleg a gazdasági hatások is hosszú ideig érezhetők lesznek.

Mivel a hasonló járványok rendszeresen előfordulhatnak, fel kell tennünk a kérdést, hogy mit tanulhatunk, és milyen lépéseket tehetünk a jövőben a felkészülés érdekében.

 

Néhány vállalkozás kénytelen lesz véglegesen megszüntetni a tevékenységét, néhánynak pedig küzdenie kell a visszaállítás érdekében. Kevesen fognak érintetlenül kijönni a válságból. A vezérigazgatók és a tulajdonosok egyaránt számítanak a kitartásra, a tudásra és az alkalmazkodóképességre mind saját maguk, mind a körülöttük lévők részéről, hogy ezen az időszakon átjuthassanak. Azonban egy ilyen példa nélküli, sok ismeretlen összetevőjű válsággal szemben a túléléshez többre lesz szükség.

A stabilitáshoz és a növekedéshez való visszatérés olyan szisztematikus terveket követel meg, melyek számításba veszik az elhúzódó pandémiafenyegetéssel beárnyékolt törékeny gazdaságot.

Az első lépésként érdemes az ISO üzletmenet-folytonossági irányítási rendszerének bevezetése. Erre alkalmas az üzleti életben gyakran BCMS-ként rövidített ISO 22301 és a kapcsolódó szabványok.

Az összetettséghez a globalizált üzleti vállalatok összefonódása is hozzáadódik, ahol a kormányok és a szakértők véleménye a legtöbbször ütközik egymással. Azonban, amiben mindannyian egyetértenek, hogy nem tudunk eléggé felkészültek lenni. A jó hír az, hogy az egyre jobban összeálló adatok lehetővé teszik a zavarok okainak és következményeinek tisztább megértését. Az ISO 22301 középpontjában az információvezérelt megközelítés áll, melynek felülvizsgálata az előző évben az  ISO/TC 292 Társadalmi biztonság és rugalmasság műszaki bizottság égisze alatt megtörtént.

Tekintettel arra, hogy a BCMS megelőző intézkedéseket határoz meg, a vezetők és a vállalatok feltehetik a kérdést, hogy nem késő-e csak most elkezdeni a bevezetést. Valóban most érkezett el a BCMS létrehozásának vagy felülvizsgálatának pillanata?

Azokban az időkben, amikor „mindenki a fedélzeten van”, a legtöbb vállalkozásnak azonnali prioritásai vannak. A remény üzenete minden méretű vállalkozás számára jelenleg az, hogy túljuthatnak a válságon, azonban nem engedhetik meg maguknak, hogy újra hasonló szituációval kelljen szembenézniük. Ha még nem hozták létre vagy nem is tervezték a BCMS bevezetését, akkor gondolják át, hiszen most van itt az ideje.

A BCMS-ről bővebb információkat az aktuális ISOfocus magazinban találhat.

 

Forrás: https://www.iso.org/news/ref2494.html

 

Antal Andrea Zsuzsa

2020. május