Áramfejlesztő telepek

Renewable EnergyA Magyar Szabványügyi Testület 2020. június 1-jén közzétette az MSZ EN 50549-1:2019 Áramfejlesztő telepek elosztóhálózatokra való párhuzamos csatlakoztatásának követelményei. 1. rész: Kisfeszültségű elosztóhálózatra való csatlakoztatás. Legfeljebb B típusú áramfejlesztő telepek és az MSZ EN 50549-2:2019 Áramfejlesztő telepek elosztóhálózatokra való párhuzamos csatlakoztatásának követelményei. 2. rész: Középfeszültségű elosztóhálózatra való csatlakoztatás. Legfeljebb B típusú áramfejlesztő telepek magyar nyelvű változatait.

E szabványok a kis- vagy középfeszültségű elosztóhálózatra párhuzamosan csatlakoztatható áramfejlesztő telepek védelmi funkcióira és működési tulajdonságaira vonatkozó műszaki követelményeket tartalmazzák.

Gyakorlati okokból e szabványok az illetékes félre hivatkoznak, amikor a követelményeket az elosztóhálózati engedélyestől eltérő szereplőnek, például az átviteli rendszerirányítónak, a tagállamnak, a szabályozó hatóságnak kell meghatároznia a jogi keretek szerint. Jellemzően az elosztóhálózati engedélyes szolgáltatja a termelő részére ezeket a követelményeket. Ide tartoznak az európai hálózati szabályzatok és azok nemzeti alkalmazásai, valamint további nemzeti jogszabályok.

Ezeknek az európai szabványoknak a követelményei minden olyan áramfejlesztő telepre, áramfejlesztő modulra, villamos gépre és elektronikus szerkezetre érvényesek, amelyek megfelelnek az összes következő feltételnek, az energiaforrástól és a termelő hálózatán lévő terheléstől függetlenül:

  • bármilyen energiaforrást váltakozó árammá alakít;
  • az áramfejlesztő modulok teljesítménye nem nagyobb, mint a Bizottság 2016/631 rendelete szerinti B típusé, figyelembe véve a nemzeti alkalmazás döntését az A és a B típusok, valamint a C és a D típusok teljesítményhatárairól;
  • kis- vagy középfeszültségű váltakozó áramú elosztóhálózathoz párhuzamosan csatlakozik és azon üzemel.

Ha egy telepen különböző (A és B) típusú áramfejlesztő modulok is vannak, akkor a különböző modulokra az adott modulok típusának megfelelő különböző követelmények vonatkoznak.

Ezek a dokumentumok elfogadják a tagországon belüli elosztóhálózati engedélyes vagy illetékes fél meglévő speciális műszaki követelményeit (például a hálózati szabályzatokat), és ezeket be kell tartani.

A következők nem tartoznak az alkalmazási területhez:

  • a csatlakozási pont kiválasztása és értékelése;
  • a villamos energiarendszerre gyakorolt hatás elemzése, például a hálózati feszültség minőségére, a helyi feszültségnövekedésre, a hálózati védelmekre gyakorolt hatások elemzése;
  • a csatlakozás elemzése, a csatlakozás tervezésének részeként elvégzett műszaki ellenőrzések összessége;
  • az áramfejlesztő telepek szigetüzeme, akár szándékos vagy sem, ha az elosztóhálózat nincs érintve;
  • az elsődleges, belső energiaforrás nélküli négynegyedes egyenirányítós hajtások által a fékezési energia rövid ideig tartó visszatáplálása az elosztóhálózatba;
  • a legfeljebb 100 ms időtartamig párhuzamosan üzemelő szünetmentes tápegységek;
  • a személyek biztonságára vonatkozó követelmények, mert ezeket meglévő európai szabványok már megfelelően előírják;
  • az áramfejlesztő egységek, modulok vagy telepek egyenáramú hálózatra való csatlakoztatása.

A szabványok magyar nyelvű kiadásának elkészítéséhez a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. járult hozzá.

 

 

Nagy Gábor

2020. június

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 840 Épületek villamos berendezései

IEC/TC 64 Villamos berendezések és áramütés elleni védelem

CLC/TC 64 Villamos berendezések és áramütés elleni védelem

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!