Megnyílt a regisztráció az IEC Fiatal Szakemberek (Young Professionals) programjára

A mentorprogramot a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC – http://www.iec.ch/index.htm) hozta létre. Az IEC Young Professionals (rövidítve YP) mentorprogram célja a fiatal elektrotechnikai szakemberek és vezetők támogatása, a szabványosításba való bekapcsolódásuk megkönnyítése, részvételük növelése az IEC-ben, azaz az utánpótlás biztosítása.

A program egyéves műhelymunkát, felkészítést foglal magában az IEC-n belül. A program haszna a résztvevők és munkáltatóik számára:

  • bevezetés a nemzetközi szabványosítás világába, valamint lehetőség a globális szabványosítás és megfelelőségértékelés jövőjének formálására, az IEC munkájának jobb megértésére;
  • a személyi, szakmai kapcsolati háló bővítése, a világ minden tájáról származó fiatalok bevonása a nemzetközi szabványosításba;
  • az új technológiák jövőbeli átvételének biztosítása, melynek köszönhetően egy lépéssel szakterületük technológiai élvonala előtt járhatnak, megelőzve a programban részt nem vevő versenytársakat.

Kiknek szól a program?

A program a húszas-harmincas éveikben járó, az elektrotechnika, elektronika területén tevékenykedő fiatal vezetők, mérnökök, technikusok számára alakult, akik már rendelkeznek ismeretekkel a szabványokról, vannak tapasztalataik a szabványok alkalmazásával kapcsolatban. A még tanulmányaikat végző fiatalok nem kapcsolódhatnak be a programba, számukra lett kialakítva az Academia nevű IEC-szekció, amely IEC-előadások sorozatát kínálja és hozzáférést biztosít az IEC munkadokumentumaihoz az Academia tagjai számára (http://www.iec.ch/about/globalreach/academia/).

Mikor kezdődik?

Az YP a résztvevők számára egyéves képzést jelent. A fiatal szakemberek programja az évente megrendezett IEC-közgyűlésen tartott workshoppal kezdődik. A résztvevők lehetőséget kapnak arra, hogy a más programba jelentkezettekkel, IEC-tisztviselőkkel és az IEC-ben szakmai munkát végző műszaki szakértőkkel találkozzanak a világ minden tájáról. Megfigyelőként részt vesznek az IEC döntéshozó ülésein, megnyitó- és záróeseményeken, több protokolláris rendezvényen, illetve az általuk kiválasztott műszaki bizottsági ülésen.

Hogyan lehet belépni a programba?

Az IEC nemzeti bizottságok két fiatal szakembert jelölhetnek országukból a programban való részvételre. Magyarországon a Magyar Szabványügyi Testületnél lehet jelentkezni, azonban a férőhelyek korlátozottak. A mentorprogram honlapja: www.iec.ch/youngprofessionals. A jelentkezőket a Magyar Szabványügyi Testület választja ki és a kiválasztottakat regisztrálja az IEC-be. Az IEC-be történő regisztráció június 26-án kezdődött és augusztus 31-ig tart. Ezért kérjük, a jelentkezők legkésőbb augusztus 5-ig jelezzék részvételi szándékukat. A jelentkezőknek megküldjük a hivatalos jelentkezési lapot, melyet Kosák Gábor szabványosító menedzser (g.kosak@mszt.hu) részére kell kitöltve visszajuttatni. A jelölteknek a mentorprogramban való részvétel költségeit, az IEC-közgyűlésre való kiutazás, valamint a szállás költségeit maguknak kell állniuk.

A Young Professionals program jelszava: Go ahead, Get ahead! – Vágj bele! Lépj előre!

 

Forrás: az IEC honlapja

 

Kosák Gábor, az MSZT/NB 1 Nemzeti Elektrotechnikai Bizottság titkára

2020. július

Kapcsolat

Kosák Gábor​

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!