Területarányos multihabitat típusú mintavétel

Megjelent magyar nyelven az MSZ EN 16150 azonosító jelzetű szabvány.

Ez az európai szabvány útmutatást ad a bentikus makrogerinctelenek lábalható mélységű folyókból és patakokból való, területarányos multihabitat típusú mintavételéhez. A „területarányos” kifejezés arra utal, hogy a mintavétel a rendelkezésre álló, különböző folyóvízi élőhelyből (habitatokból), azok jelenlétének megfelelő részarányban történik.

A területarányos multihabitat típusú mintavétel nem más módszerek helyettesítésére szolgál, hanem azokhoz hasonlóan alkalmas a folyóvizek ökológiai állapotértékelésére alkalmazott multimetrikus minősítési eljárásokhoz elengedhetetlenül szükséges minták gyűjtésére. Egy teljes minta több mintavételi egységből (ME) áll, melyek mennyisége az élőhelytípusok százalékos borítási arányának megfelelően alakul. Az AQEM- és STAR-felmérések alapján a lábalható mélységű folyóvizek optimális ökológiai állapotértékeléséhez 20 „mintavételi egységet” határoztak meg, amelyeket a mintavételi helyen lévő összes olyan élőhelytípusból kell venni, melyek borítási aránya legalább 5%.

0001

Jelmagyarázat:

1          köves, kavicsos aljzat (55% = 11 mintavételi egység)

2          homok (25% = 5 mintavételi egység)

3          mintavételi egység

4          durva szemcsés szerves anyagok (CPOM) (15% = 3 mintavételi egység)

5          fás elemek (5% = 1 mintavételi egység)

6          sóder (< 5% = 0 mintavételi egység)

 

A szabvány magyar nyelvű elkészítése során talált pontatlanságokat a szakértők javaslata alapján az MSZT megküldte az illetékes európai bizottságnak.

A szabvány magyar nyelvű fordításában és kidolgozásában részt vett Ficsór Márk, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal, valamint Dr. Boda Pál és Dr. Várbíró Gábor, az MTA Ökológiai Kutatóközpontja képviseletében. Ezúton is köszönjük munkájukat!

Csík Gabriella

2020. február

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 714 A vizek fizikai, kémiai és biológiai vizsgálata

CEN/TC 230 Vízelemzés

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!