ISO-COPOLCO szabvány az iskolai kirándulások biztonságáért

Az ISO felhasználói politikáért felelős bizottsága (ISO-COPOLCO) új szabványt kíván kidolgozni Managing Risk for Youth and School Trips címen azzal a céllal, hogy útmutatót adjon az iskolák, utazási irodák, kormányzati szervek stb. számára a gyermekek/diákok csoportos utazásai során figyelembe veendő speciális kockázatokkal kapcsolatban.

Általánosan elmondható, hogy az emberek egyre többet és egyre messzebbre utaznak, s ugyanez a tendencia mutatkozik a gyermekek/diákok szervezett utazásai kapcsán. Az ilyen utazások során számos előre nem kiszámítható kockázat léphet fel, mint például a közlekedési balesetek vagy a környezeti vészhelyzetek, amelyek hatásai – mint például a személyi sérülések vagy a tragikus kimenetelű balesetek – kivédhetők vagy legalábbis csökkenthetők a megfelelő ismeretek birtokában és az előretervezéssel.

A szabvány a diákok csoportos utazásai (elsősorban, de nem kizárólag az iskolai kirándulások) során előforduló kockázatok kiküszöbölésére és kezelésére szolgáló leghatékonyabb módszereket tartalmazza majd. Ilyen kockázatok például az időjárással kapcsolatos vagy a műszaki hibák okozta problémák, valamint azok az esetek, amikor a diákok szándékosan vagy figyelmetlenségből megsértik a szabályokat. Ehhez első lépésként az ISO-COPOLCO olyan adatokat gyűjtött össze, amelyek segítik a szabványkidolgozást, például:

  • több ország (pl. Kanada, Franciaország, Németország, India stb.) készített útmutatókat az iskolai kirándulásokra vonatkozóan;
  • Németországban a Bajor Ifjúsági Szállások Szövetsége (Deutsches Jugendherbergswerk Landesverband Bayern e.V.) minden évben rendez egy ötnapos tábort kb. 1000 tanár számára, melynek fő témája a biztonságos iskolai kirándulások megszervezése;
  • néhány országban szigorú jogszabályi előírások érvényesek (pl. Izraelben nem szabad a természetes vizekben fürdőzni az iskolai kirándulások során), ezen felül jogszabály rendelkezik a szükséges biztonsági felszerelésekről is.

A szabvány együtt kívánja kezelni a diákok biztonságára és az utazást szervező intézmények kockázatkezelésére vonatkozó előírásokat, beleértve a turisztikai célpontokra és/vagy a szabadidős szolgáltatásokat nyújtó intézményekre vonatkozó követelményeket is. A szabvány tervezett felépítése a következő:

1.

Scope

Alkalmazási terület

2.

Normative references

Rendelkező hivatkozások

3.

Terms and definitions

Szakifejezések és meghatározásuk

4.

Context of Youth and Educational Organizations

A gyermekekkel és a diákokkal foglalkozó szervezetek szerepe

4.1.

Particular needs of Youth Groups

A gyermekcsoportok speciális igényei

4.2.

Roles and Responsibilities in the school system

Szerepek és felelősségi körök az iskolai rendszeren belül

4.3.

Supervision Requirements

Felügyeleti követelmények

5.

Handling Minors’ Specific Legal Requirements

A kiskorúakkal kapcsolatos speciális jogi követelmények kezelése

5.1.

Acknowledgment of Risk and Informed Consent

A tájékoztatáson alapuló kockázati és beleegyező nyilatkozatok megtétele

5.2.

Medical Forms and Releases

Orvosi és alkalmassági formanyomtatványok

5.3.

Stakeholders’ information and checklists

Az érdekeltek számára fontos információk és ellenőrző listák

6.

Managing travel risk

Utazási kockázatok menedzselése

7.

Travel risk assessment

Utazási kockázatok értékelése

8.

Travel risk treatment

Utazási kockázatok kezelése

9.

Communication and consultation

Kommunikáció és konzultáció

10.

Programme evaluation and continuous improvement

Utólagos kiértékelés és folyamatos fejlődés

 

Az ISO-COPOLCO 2023-ban kívánja megjelentetni a szabványt, míg az első munkabizottsági ülést 2020 szeptemberére tervezi. A kezdeményezésről 2020. január 31-ig lehet szavazni, azonban a munkafolyamatba később is be lehet kapcsolódni. Érdeklődni a következő e-mail-címen lehet: cs.bernath@mszt.hu

 

Bernáth Csaba

2020. január

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!