Új szabvány készül az online szerencsejátékok felügyeletéről

A CEN 2019-ben új műszaki bizottságot hozott létre CEN/TC 456 Reporting in support of online gambling supervision (Jelentéskészítés az online szerencsejáték-felügyelet támogatásához) névvel, melynek titkárságát az AFNOR látja el. Az új műszaki bizottság életre hívását az Európai Bizottság szabványosítási kérelme (M/558) indokolta a tagállamok szerencsejáték-szabályozó hatóságai által az online szerencsejáték-szolgáltatások ellenőrzésének támogatásához.

Az európai szabvány(ok) kidolgozásának célja, hogy meghatározzák az online szerencsejáték szolgáltatói által a tagállamok szerencsejáték-szabályozó hatóságainak tett jelentéshez szükséges alapadatokat, emellett biztosítsák az adatok integritását és biztonságát, valamint a személyes adatvédelmet. A szabvány önkéntesen alkalmazott eszközöket nyújt majd a szerencsejáték-szabályzó hatóságoknak, anélkül, hogy a tagállamok kompetenciájának hatáskörét befolyásolná az online szerencsejátékok szabályozását illetően, illetve nem kötelező jelleggel bevezeti a jelentési követelményeket és a szolgáltatók működésének engedélyezését vagy betiltását.

Az Európai Unió tagállamainak szerencsejáték-szabályozó hatóságai az online szerencsejáték-tevékenységeket azokkal az információkkal felügyelik, ellenőrzik, melyeket az online szerencsejátékot szolgáltató természetes vagy jogi személyek (operátorok) és/vagy az online szerencsejáték-szolgáltatásokkal kapcsolatos szoftvert szolgáltató természetes vagy jogi személyek (szoftverszolgáltatók) jelentenek. Ennélfogva a szabványosítási kérelem célja az online szerencsejáték-szolgáltatások jelentési követelményeinek lefektetése, a fogyasztók védelmének, a működés átláthatóságának, a játék korrektségének, a csalás felfedésének és megelőzésének, valamint a fogadásokkal kapcsolatos mérkőzések rögzítésének biztosítása érdekében.

A készülő új szabvány, a prEN 17531 Reporting in support of supervision of online gambling services by the gambling regulatory authorities of the Member States az alapadatokat azonosítja a jelentés céljára a tagállamok szabályozó hatóságai részére, főként a megfelelőség megállapításához szükséges releváns információkat. Célja növelni a jelentés és az ellenőrzés hatékonyságát, valamint megteremteni Európában az online szerencsejáték-adatok cseréjének és összevetésének lehetőségét.

 

Zajdon Anna

2020. május

 

Forrás:

https://el-magazine.european-lotteries.org/article/european-standard-on-reporting-in-support-of-online-gambling-supervision-notes-considerable-progress/

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 212 Játékok, sport-, szabadidő- és szórakoztató eszközök

CEN/TC 456 Jelentéskészítés az online szerencsejáték-felügyelet támogatásához

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!