Előrelépés jöhet a lítiumakkumulátorok szabványosításában

2020. február végén Kína javaslatot tett egy új, a lítiumgyártás, illetve lítiumtermékek szabványainak kidolgozásával foglalkozó ISO műszaki bizottság létrehozására. Ez a javaslat azért fontos, mert Kínában összpontosulnak az akkumulátorok nyersanyagainak finomító- és feldolgozóüzemei, ebből adódóan a lítiumion akkumulátorok szállítói láncát Kína uralja.

Az elkövetkező években várhatóan igen gyorsan növekszik majd az akkumulátorok iránti kereslet, ami azt jelenti, hogy ez a piac globális szinten stratégiailag jelentős szerepet tölt majd be. Ezzel szoros összefüggésben van az Európai zöld megállapodás, melynek lényege, hogy átfogó megközelítéssel fenntartható gazdasági pályára állítsa Európát. Fontos megjegyezni, hogy Európa nem rendelkezik az akkumulátorgyártáshoz szükséges nyersanyagokkal és üzemekkel olyan mértékben, ami fenntarthatóan ki tudná szolgálni az egyre növekvő igényeket. Jelenleg világszerte 4 milliónál több elektromos jármű van az utakon. Ez a szám az előrejelzés szerint 2028-ra várhatóan 50–200 millióra növekszik, 2040-re pedig eléri a 900 milliót.

Lényeges, hogy olyan európai uniós szintű követelményeket és harmonizált szabványokat dolgozzanak ki, amelyek segítik a későbbi szabályozási előírásokat, és valószínűleg az akkumulátorok olyan előírásaival foglalkoznak, mint például a biztonságosság, a kompatibilitás, a teljesítmény, a tartósság, a kétirányúság, az újrafelhasználhatóság és újrafeldolgozhatóság, az erőforrás-hatékonyság vagy akár a teljes életciklus során jelentkező hatások, például a „karbonlábnyom”. Ezeket a kritériumokat tudományos alapokon nyugvó, harmonizált szabványokkal kell támogatni, melyek kidolgozásában nélkülözhetetlen az Európai Unió országainak részvétele.

A nemzetközi és az európai szabványok a nemzeti szabványügyi szervezetek és a nemzeti szakértők együttműködésével készülnek. Az MSZT felhívja az akkumulátorgyártásban és -újrafeldolgozásban érdekelt szerveztek figyelmét a lítium és a lítiumakkumulátorok területén kezdődő nemzetközi és európai szabványosításra. Az MSZT-n keresztül részt vehetnek már az első tervezetek véleményezésében, a szabványok kiadása előtt megismerhetik a követelményeket. Az MSZT várja azoknak a vállalkozásoknak, szervezeteknek a jelentkezését, amelyek élnének a lehetőséggel, és az MSZT tagjaként bekapcsolódnának a nemzetközi szabványosításba.

 

Kámán Gergely

2020. július

Kapcsolat

Szabó József​

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 333 Lítium

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!