Válság- és katasztrófamenedzsment

A súlyos természeti katasztrófák és terrorista támadások következményeképpen jelentkező jelenlegi és jövőbeli kihívások fejlesztéseket és innovatív megoldásokat igényelnek a válság- és katasztrófamenedzsmenttel foglalkozók számára. Az új CEN-dokumentum, a CWA 17513 Válság- és katasztrófamenedzsment. Szemantikai és szintaktikai együttműködés a DRIVER+ (Driving Innovation in Crisis Management for European Resilience) és az EPISECC (Establish a Pan-European Information Space to enhance the Security of Citizens) eredményein alapul, és meghatározza azokat a követelményeket, amelyekkel szervezeti és határokon átívelő szemantikai és szintaktikai együttműködést lehet megvalósítani a válság- és katasztrófamenedzsment területén.

A DRIVER+-t egy európai kutatóprojekt, a 7. Keretprogram (7th Framework Programme (FP7) során alapították 2014-ben, és célja a válságkezelést érintő kapacitásfejlesztés és innovációmenedzsment. Az EPISECC célkitűzése a közös európai információs tér koncepciójának megvalósítása.

A DRIVER+ négy hiányosságot azonosított, melyek különösen a működési átjárhatóságot érintik:

  • a szervezetek és ügynökségek közötti krízissel és katasztrófával kapcsolatos információk cseréje;
  • az információ helyes és megfelelő értelmezése a résztvevők között;
  • a szervezetek válság- és katasztrófamenedzsmenti kapacitásának akceptálása – a működési igények és eljárások összehangolása a különböző szervezetek között egy adott esemény kapcsán;
  • a helyzet hasonló értékelése és megtervezett válságkezelő műveletek.

Az EPISECC hasonló problémákra mutatott rá, mint a DRIVER+: igen lényeges a releváns információcsere a helyzetmegoldás valamennyi szakaszában.

A különböző szervezetek, régiók és országok közötti kommunikáció – azok jellemző folyamataival és eszközeivel – a válságkezelés egyik legnagyobb kihívása. Mind a hatékony kommunikáció, mind a lényegi információhoz való hozzájutás kulcsfontosságú a közbiztonsági és egyéb biztonsági szervezetek működése szempontjából ugyanúgy, mint a válságkezelésre való felkészülés szempontjából.

A dokumentum leírja a szervezeti és határokon átívelő válságkezelés szemantikai és szintaktikai szintjének követelményeit. A szintaktikai követelmények egy platform szerszámcsatlakozásainak megvalósítása, az egységes protokoll, a küldött üzenetek ellenőrzése, a biztonsági kérdések, az üzenetküldési lehetőségek és a rendszerrugalmasság. A szemantikai szolgáltatásajánlás pedig a szemantikai források létesítése, valamint a szemantikai térkép és kapcsolat létrehozása.

A dokumentum célja az együttműködés megvalósítása a válságkezelésre tervezett IT-megoldások között, és a válságkezelés minden szintjén részt vevőknek segítséget jelenthet – a helyszínen ténylegesen tevékenykedőnek, azoknak a válságmenedzsereknek, akik a válságkezeléssel és a katasztrófamenedzsmenttel kapcsolatosan végeznek munkát, illetve azoknak, akik a technológiai megoldásokat fejlesztik a helyszíni munkatársak működési képességeinek javítása érdekében.

Ezenkívül a szintaktikai és szemantikai szolgáltatások alkalmazásának használati esetei, valamint a szintmodellek leírása, illetve a koncepció és a topológia példái is megtalálhatók a dokumentumban.

 

Zajdon Anna

2020. július

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

CEN/WS 099 CEN-munkaértekezlet a válság- és katasztrófakezelésben alkalmazott jelentéstani és mondattani együttműködésről

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!